2. primer: Navzočnost študentov ob dojenju

Mama polletnega otroka, ki je rodila v porodnišnici Zvonček, nas je želela obvestiti o tem, da so bili pri njej ob dojenju navzoči študenti, ne da bi jo kdo kaj vprašal in ne da bi pristala na to. Pravi, da je sicer slišala za to, da bi jo morali vprašati za dovoljenje, a takrat ni zmogla nobenega vprašanja ali prošnje za pojasnilo, kaj šele, da bi rekla, da jo njihova prisotnost moti in da bi želela, da odidejo. Imela je začetne težave pri vzpostavljanju dojenja in ker si je močno želela dojiti, je prosila za nastavke za bradavice. Ob tem je bil njen dojenček precej »zahteven«, kot je sama rekla. Sprašuje, ali je to prav, kar se je zgodilo, ali je to pogosto in kaj naj glede navzočnosti študentov reče svoji prijateljici, ki bo v kratkem rodila v isti porodnišnici.

Predstavitev izkušnje, vprašanja, težave
»Študentje ali kdo so prišli v sobo, ko sem dojila in se trudila tam, nihče me ni nič vprašal, če to dovolim, strmeli so vame , jaz sem bolj sramežljiva, tista srajca pa je taka, da vse kaže, nekaterim pa je bilo dolgčas in so med seboj klepetali. Bilo mi je zelo neprijetno, saj sem imela vdrte bradavice in se sploh nisem znašla z dojenjem. In mali je obračal glavico proč in se je jokal, da sem bila čisto zmedena, ali delam prav. Zdelo se mi je, da o meni mislijo, da sem nerodna in čudna mama, ker še svojega dojenčka ne znam nahraniti. /… / Kaj je na tem, da če nočeš, da so v sobi študenti, če ti postane neprijetno? Kaj lahko povem prijateljici?«

Potek svetovalnega dela
Mamo smo v svetovalnem pogovoru poslušali, ko je govorila o svoji izkušnji v porodnišnici ob poskusih dojenja; ji pomagali razjasniti situacijo glede tega, kako je z zagotavljanjem zasebnosti pri dojenju v sobi za otročnice. Pogovorili smo se o vlogi zdravstvenih strokovnjakov, o njenem počutju in o tem, da se spretnosti dojenja učimo. Glede navzočnosti študentov smo jo informirali o pravicah iz Zakona o pacientovih pravicah, ki pacientu omogoča privolitev ali zavrnitev navzočnosti oseb, ki ga ne zdravijo. Po elektronski pošti je prejela povezavo na knjižico Moj trebušček, najin porod, naše rojstvo, v kateri so predstavljene osnovne pravice porodnic v zdravstveni ustanovi, da bi ga lahko posredovala svoji prijateljici. Informacije uporabnic so pomembne tudi za naše delovanje, saj na podlagi pričevanj lahko dobimo uvide v realnost trenutne situacije v obporodni skrbi; tako se seznanjamo z aktualnimi problemi ter iščemo rešitve zanje.

Kaj storiti
Tudi ženska na oddelku za otročnice potrebuje spoštovanje zasebnosti – še posebej je to pomembno pri dejavnostih, ki vključujejo intimne dele telesa, kot so na primer prsi; pri dejavnostih, povezanih z nego novorojenčka; pri družinskem življenju na samem začetku, kjer bi potrebovali čim več miru in zaščito pred »motnjami«. Bodoče mame potrebujejo informacije o pravici, da jih vprašajo za dovoljenje za navzočnost študentov pri različnih postopkih in posegih ter pri negi; njeno odločitev morajo spoštovati. V primeru, da ženska oceni, da bi jo navzočnost motila, ji povzročala neprijetne občutke in podobno, naj jo odkloni. Če pristane in si potem premisli, je treba njeno odločitev spoštovati. Za uveljavitev pravic in njihovo zaščito naj se ženska obrne na zdravstveno osebje. Ženska, ki želi dojiti in ima vdrte bradavice, bo morebiti potrebovala dodatne nasvete in praktično pomoč; to naj dobi od osebe, ki ima specialna znanja s področja laktacije in dojenja. Mama naj prosi za pomoč in podporo, če ta ni samoumevna, ker je pri laktaciji in dojenju pomembno ažurno reševanje težav.

Utemeljitev
Po Zakonu o pacientovih pravicah je zagotovljeno, da lahko posameznica pristane na predlog ali ga zavrne, da bi drugi (poleg zdravstvenega strokovnjaka in njegovih sodelavcev) opravili določen postopek ali poseg. To pomeni, da je ženska vedno seznanjena, da namerava drugi (ne njen zdravstveni strokovnjak ali sodelavec) opraviti ali spremljati določen postopek ali poseg; in ga lahko sprejeme ali odkloni. To pomeni tudi, da lahko sprejme ali odkloni navzočnost študentov ali zdravstvenih strokovnjakov, ki za določen postopek ali poseg niso potrebni, v ambulanti, pri ultrazvočnem pregledu, v porodni ali bolniški sobi.
Laktacija in dojenje sta medsebojno povezana procesa; dojenja se mama in otrok učita na podlagi izkušenj in ob podpori ter nasvetih, kadar je to potrebno. V nekaterih primerih je za dobro dojenje še posebej pomembno, da dobi mama takojšnjo pomoč in morebiti tudi določene pripomočke; za njihovo rabo pa potrebuje še dodatne nasvete. Predvsem pa potrebuje okoliščine, da se lahko sprosti in pridobiva izkušnje in s tem samozaupanje. Prisotnost neznanih ljudi ob tovrstnem dogajanju je lahko moteča, mama ni več sproščena, kar vpliva na zmožnost dojenja, začne nadzorovati svoje vedenje. Novorojenček in mama potrebujeta čim več miru in okoliščine, kjer se lahko nemoteno posvetita eden drugemu. Zato je navzočnost drugih (ne-nujnih) oseb v istem prostoru lahko (zelo) moteča; ženska mora biti gotova, da lahko tako navzočnost sprejme ali zavrne brez nadaljnjih posledic za njeno obravnavo ali obravnavo otroka.

<< 1. primer | 3. primer >>