5. primer: Otrok joka na pultu, mama ne sme vstati iz postelje

Mama Manca nam poroča o izkušnji v porodni sobi, ko je njena novorojenka oblečena ležala na pultu in jokala, sama pa je bila v postelji. Skušala je vstati, medtem je prišla pogledat babica oz. medicinska sestra in jo oštela, da ne sme vstajati iz postelje, ker bi se ji lahko »zvrtelo« in da naj leže nazaj. »Otrok bo še velikokrat jokal,« ji je rekla. Hčerko je dobila v naročje šele, ko so ju skupaj odpeljali na poporodni oddelek. Sprašuje, zakaj v Šoli za starše učijo nekaj, v resnici pa se dogaja drugače; rekli so jim, da bodo njihove želje v porodnišnici upoštevali in da naj zaupajo osebju.

Predstavitev izkušnje, težave
»Meni se to ne zdi fer, da nam nekaj rečejo, kako bo v porodnišnici, potem pa je vse drugače. Saj jaz razumem, da imajo veliko dela; tudi trudijo se zelo, moja babica je bila zlata, potem pa takole, tak brezbrižen, freh odnos. Mene so kar solze polile, ko je spet odšla iz sobe, še danes mi je žal, da sem kar ležala na postelji, moja Pia /hčerka/ pa je jokala na pultu. Mislim, da morate vedeti, kako je v resnici; da si tam na milost in nemilost prepuščen osebju. Saj eni so super. Ampak jaz si nisem upala vstati, kaj če res padem skupaj?«

Potek svetovalnega dela
Z gospo Manco smo se najprej slišali prek telefona; nato smo se srečali na svetovalnem pogovoru. Potrebovala je razjasnitev situacije v porodni sobi, možnost pogovora o izkušnji, pregled svojih občutkov (krivda, občutek opeharjenosti, občutek nemoči, odnosa do avtoritet). Pregledali smo potrebe matere in otroka po rojstvu. Želela je, da se o njeni izkušnji pove pričakujočim staršem, da ne bodo »naivno« pričakovali, da bo vse tako, kot jim »obljubljajo« v Šoli za bodoče starše. Manca je potrebovala poslušanje, podporo pri predelavi izkušnje in krepitev materinske samozavesti oz. kompetenc.

Kaj storiti
Bodoči starši potrebujejo realne informacije o postopkih v porodni sobi po rojstvu otroka. Potrebujejo seznanitev s potrebami mame, novorojenčka in očeta ter resnične možnosti za njihovo zadovoljevanje. Neupoštevanje potreb matere in novorojenke (kadar ni resnično utemeljenih razlogov za to) pomeni kršitev pravice do kakovostne obporodne skrbi, ki je povezana s krepitvijo zdravja družinskih članov na samem začetku. V našem primeru bi morebitni spremljevalec (oče) lahko materino željo še enkrat posredoval zdravstvenemu osebju in vztrajal pri njeni uresničitvi ter pomagal pri zagotovitvi varnega stika matere in otroka.

Utemeljitev
V Nežni pobudi predstavljamo posamezne vidike tesnega telesnega stika med novorojenčkom in mamo takoj po rojstvu: gre tako za pravico do odločanja o načinu družinskega življenja kot za številne dokazane prednosti takega stika tako za otroka kot za mamo; kratkoročne in dolgoročne koristi za zdravje so potrjene.

V Porodni pobudi opozarjamo na pomen in vlogo zdravstvenih strokovnjakov pri skrbi za posamezno žensko, otroka, družino; in na nujnost, da se okrepi spoštovanje pacientovih pravic, pravice do zasebnosti in pravice do svobodnega oblikovanja družinskega življenja v različnih porodnih okoljih; bistveno je kakovostno sodelovanje med (bodočimi) starši in zdravstvenimi strokovnjaki; z deljeno odgovornostjo.

Zdravstveni strokovnjaki so ključni del podpornega kroga nastajajoče družine. Skupni cilj je zdravje otroka in matere ter očeta v celostnem smislu; zdravstveni strokovnjaki zdravje podpirajo, krepijo in ščitijo ter preprečujejo zaplete in bolezni, zaplete in bolezni prepoznavajo in ustrezno zdravijo. Starši potrebujejo resnične možnosti odločanja glede okoliščin in postopkov pri porodu in po njem, vključno glede ravnanja z otrokom in oblikovanja odnosov med družinskimi člani. To je uresničljivo v sodelovanju med starši in zdravstvenimi strokovnjaki, z babicami, zdravniki in medicinskimi sestrami.

<< 4. primer