Glasbene urice za dojenčke

Glasba je tisti medij, ki nas poleg jezika spremlja vseskozi naše življenje. Številne znanstvene raziskave pričajo v prid pozitivnim učinkom glasbe na človekov celostni razvoj. Ugotovili so, da glasba pozitivno vpliva na plodov razvoj že v prenatalnem obdobju. Že plod si zapomni melodije, ki mu jih je prepevala ali poslušala mamica in jih bo ob rojstvu tudi prepoznaval. Slušni dražljaji, ki jih doživlja v fizičnem svetu po rojstvu, ga spominjajo na čas, ki ga je preživel v materinem trebuščku. Že znani in usvojeni zvočni dražljaji (melodije) mu predstavljajo ugodne in varne občutke pri usvajanju še neznanega fizičnega sveta.

Če smo omenili, da glasba pozitivno vpliva na plodov razvoj, se ob tem lahko vprašamo, kako vpliva glasba na otrokov celostni razvoj. Dejstvo je, da otrok v prvih mesecih življenja glasbo le posluša, zelo kmalu pa se začne nanjo tudi odzivati. Z ustrezno glasbo spodbujamo otrokov celostni razvoj v tem obdobju. Pomembno vlogo pri izboru glasbenih primerov odigrajo ravno odrasli (vzgojitelji, starši)
Na naših glasbenih uricah boste mamice vzpostavile kontakt z vašimi malčki z različnimi glasbenimi dejavnostmi. Glasba bo na vas in vaše malčke delovala poživljajoče, sproščujoče ali pomirjujoče.

Dejavnosti glasbenih uric
IZVAJANJE
Mamice se seznanjajo z otroško, ljudsko, zabavno pevsko literaturo, z otroškimi in ljudskimi besedili, izštevankami, igranjem na lastna in Orffova glasbila...
USTVARJANJE:
Ob petju ali poslušanju se skupaj s svojim malčkom gibno-plesno izraža, ustvarja inštrumentalne spremljave k pevskim ali izrekanim glasbenim primerom...
POSLUŠANJE:
Skupaj z malčkom posluša skladbe iz obdobja baroka, klasicizma, romantike, različnih žanrov in oblik in se seznanja z ustreznimi poslušalskimi primeri za svojega malčka.

IZVAJALKA:
Asist.mag. Katarina Zadnik