Zdravo starševstvo

Starševstvo je za večino ljudi eden največjih življenjskih izzivov, znanja pa o tem večinoma nismo pridobivali nikjer. Pomembno je znati videti svojega otroka, ga sprejemati, mu biti v oporo.

Otroci so kot rože. V sebi že imajo ves svoj potencial. Da pa ga lahko razvijejo, da lahko zrastejo in glede na svoje zmožnosti kar najbolje zacvetijo, pa potrebujejo ustrezno nego. Kadar roža dobi rumene liste, pogledamo, kaj ji ne ustreza. Kadar pa po naše »ne uspeva« otrok, običajno krivimo njega. Starši se moramo vprašati, kakšna so naša pričakovanja, sanje. Kajti iz marjetice ne more zrasti tulipan, pa če si za to še tako prizadevamo.

Vodita dr. Tadeja Milivojevič Nemanič in Tjaž Nemanič.

Predavanje je uvod v izobraževalno izkustvene delavnice Zdravo starševstvo.

Na DELAVNICAH »ZDRAVO STARŠEVSTVO!« vam bosta voditelja pomagala:

    * spoznati otroka in da se boste otroku dali spoznati vi,
    * slediti spremembam v otrokovem razvoju in jim zaupati,
    * okrepiti odnos starš-otrok in obuditi enakovrednost v tem odnosu,
    * reševati družinske konflikte na konstruktiven način,
    * poiskati in spoznati svoje vzorce iz primarne družine, po katerih delujemo v starševstvu ter
    * postaviti, razvijati in živeti družinsko vizijo.

V majhni skupini, zaupnem in varnem okolju bomo na sedmih srečanjih spregovorili o starševskem odnosu. Pogledali bomo, kako stari vzorci vplivajo na starševstvo ter kje in kako jih lahko prepoznamo v lastnih družinah. Odkrivali bomo, kako se z otroci »zataknemo« zaradi popotnice iz lastnega otroštva in kako so nam otroci lahko dobri pokazatelji, na kaj moramo biti pozorni, česa se moramo še naučiti ali spremeniti. Cilj delavnice ni idealni starševski odnos, ker takega pač ni. Cilj je bolje spoznati sebe in bolje razumeti otroke, da bo zavoljo tega starševstvo vodilo k bolj povezani in sproščeni družini, kjer vsi člani pomembno in po svojih močeh prispevajo k skupni viziji.

Izobraževalno izkustvene delavnice temeljijo na Imago partnerski terapiji in delih dr.Harvilla Hendrixa: »Najina ljubezen«, »Zdrav otrok in ljubezen staršev« in »Manual for parents« ter Francine Beauvouir, »Raising Coperative & Self-Confident Children«.

Način in potek dela na delavnici:

    * krajše teoretično uvod v temo z osebnimi primeri,
    * dialogi in vaje iz komunikacije,
    * praktično delo na starševskih vsebinah.

Drugo celodnevno srečanje je namenjeno delu voditeljev z vsako družino posebej.

Zaradi načina dela je število udeležencev omejeno na največ dvanajst.