Your Amazing Newborn

Naslov pričujoče knjige Your Amazing Newborn uveljavljenega avtorskega para Klaus bi morebiti lahko prevedli Vaš čudoviti novorojenček ali Vaše čudežno detece.

Prijazna in s fotografijami bogata knjiga, napisana z navdušujočim tonom, nam z odraščenimi otroki prikliče spomine na prve ure po rojstvu naših dojenčkov in marsikateri materi in očetu vzbudi vprašanja, zakaj je bilo še donedavna v rabi toliko motečih postopkov in posegov, da se nismo mogli nemoteno naužiti prvih trenutkov bližine s svojim novorojenčkom ali novorojenko. Kajti v knjigi so predstavljene preproste življenjske reči: kako je, če novorojenčka sprejmemo v svoje naročje kot polno čuteče bitje, ki je željno odnosa.

Avtorja v dostopnem in rahločutnem jeziku predstavljata sposobnosti novorojenčka, njegovo odprtost do sveta in njegove potrebe po tesnem stiku z mamo in očetom.

Od prvega poglavja, kjer v hitrem preletu nizata nekatera zanimivejša spoznanja o sposobnostih razvijajočega se otroka v maternici (ploda, fetusa) in njegovih čutnih izkušnjah ter razvoju, med drugim tudi o tem, kako se z rokami dotika kože na obrazu in sesa pest ali prste, nas v naslednjih popeljeta v bogati svet novorojenčka:

  • Kaj se dogaja v prvih minutah, kaj potrebuje? Kako se bo vedel vaš novorojenček? Se bo tudi on najprej zatopil v vaše oči in šele kasneje poiskal bradavico in začel sesati mlezivo?
  • Kaj vidi novorojenček ali novorojenka? Kaj najrajši opazuje? Veste, da je takoj po rojstvu zmožen s pogledom slediti linijam vašega obraza?
  • Kako je z novorojenčkovim sluhom? Veste, da pozna vaš glas iz časa, ko je bil v maternici, in da ga zelo kmalu poveže z vašim obrazom?
  • Kako je z drugimi čuti? Avtorja nas seznanjata: Dojenček ima zelo razvit voh, in nedvomno čuti dotik, pa tudi bolečino. Okuša, izraža svoje nelagodje, če mu ponudimo na primer limono.
  • In zakaj starši spontano otroka jemljemo v naročje, ga čvrsto držimo ob sebi ter ga zibamo? Ker potrebuje ritme in gibanje, tega je vajen.
  • Kako je z novorojenčkovim izražanjem in njegovimi občutji? So bitjeca, ki se najbolj od vsega zanimajo za druga živa bitja, in radi se pogovarjajo. Poglejte čudovito serijo fotografij novorojenčkovega pogovora z dedkom na straneh 76-81.
  • In še zelo prijazno posebno poglavje, ki je namenjeno družinam, ki nastanejo s posvojitvijo dojenčka: Avtorja ne ostajata le pri bioloških družinah; s konkretnimi primeri in nasveti posvojiteljski mami in očetu predlagata, kako bi lahko ravnala, da bi bil prehod v družinsko življenje kar najmehkejši.
  • Kaj lahko pričakujemo, ko se v družino rodi nov otrok? Kateri so dobro delujoči vzorci, ki pomagajo staršem, novorojencu ali novorojenki in morebitnim starejšim otrokom, da se medsebojno povezujejo? Zakaj je tako zelo dragoceno, da imate po rojstvu na voljo nemoten čas, da se posvetite otroku, da ne hitite?
  • Na koncu vaš čaka še prijazen seznam literature, če boste želeli še kaj več izvedeti – in prepričana sem, da si boste želeli ŠE.

Branje besedila in proučevanje navdihujočih fotografij močno priporočamo vsem, ki pričakujete otroka in tistim, ki se želijo seznaniti z očarljivimi sposobnostmi Velikih malih bitij ali se prepričati, če je tisto, kar so čutili ob rojstvu svojega otroka, potrjeno z raziskavami.

Opozorilo za starše, ki so izkusili novodobno ravnanje z novorojenčki v drugi polovici dvajsetega stoletja, ponekod pa je uveljavljeno še danes: knjiga utegne vzbuditi jezo in občutke, da so vas zaradi rutinskih postopkov in posegov in zaradi nepoznavanja potreb novorojenčka, matere in očeta po nepotrebnem prikrajšali za enkratne in posebne trenutke.

Zalka Drglin

 

Marshall H. Klaus, Phyllis H. Klaus:
Your Amazing Newborn
A Merloyd Lawrenece Book, Da capo Press, 1999
(v angleškem jeziku, 114 str.)

O avtorjih:
Marshall H. Klaus je mednarodno uveljavljen neonatolog in raziskovalec; poznamo ga kot avtorja in soavtorja nekaterih odmevnih publikacij, kot so Bonding, Care of the High-Risk Newborn in Mothering the Mother. Poučeval je pediatrijo na University of California, San Francisco, School of Medicine.

Phyllis H. Klaus, psihoterapevtka in socialna delavka; svojo prakso ima med drugim na Erikson Institute of Santa Rosa, kjer tudi poučuje. Njeno ožje področje, na katerem ima več kot trideset let delovnih izkušenj, obsega nosečnost, porod in poporodno obdobje. Je soavtorica publikacij Mothering the Mother in Bonding.

Spletna stran o njunem delu: Bonding and birth

Podprto s sredstvi finančnega mehanizma EGP 2009-2014.


Klaus, M. H in Klaus P. H.
1 999
A Merloyd Lawrence Book

Nežno me objemi