»Nežno me objemi: Zagovorništvo pravice do zasebnosti ženske in otroka (družine) v prvi uri po rojstvu«

Prva ura po rojstvu je edinstven čas, v katerem se otrok in starši prvič srečajo. Ko se otroček rodi, s svojim vedenjem sporoča mami: »Nežno me objemi; naj me nežno sprejme tudi očka.« Ne motimo jih, naj bodo sproščeni in spontani, naj v svojem ritmu spoznavajo eden drugega. Skupaj začenjajo družinsko življenje. Ta čas naj oblikujejo po svoje, če le otrokovo in materino zdravstveno stanje to dopuščata.

Pravica do zasebnosti je ena od ključnih pravic v življenju posameznika in družine. Zajema tudi pravico do nemotenega oblikovanja družinskega življenja. Prav tako imamo pravico izbirati okoliščine, v katerih postajamo starši in jih sooblikovati. Rojstvo otroka je eden od izjemnih dogodkov družinskega življenja, skupaj z najbolj intimnimi odnosi med ljudmi, spolnostjo, čustvenim življenjem je sestavni del tistega, kar želimo ohraniti kot zasebno. Danes se družinsko življenje največkrat začne v porodnišnici. Kako kar najbolje združevati pravila in rutine zdravstvene ustanove s pravico do oblikovanja začetka družinskega življenja kot zasebnega dogodka?

V projektu »Nežno me objemi« se osredotočamo na prvo uro družinskega življenja v zdravstveni ustanovi. Osvetljujemo ključne potrebe otroka, matere in očeta in predlagamo poti za krepitev dobrih praks, ki omogočajo nemoteno prvo druženje družine.

Z zaupanjem, da skupaj lahko ustvarimo nežno dobrodošlico za novorojene, dr. Zalka Drglin in Irena Šimnovec