ZA SVOBODO PORODA – svetovna premira filma o porodu začenja revolucijo v obporodni skrbi

Nov dokumentarec, ki prikazuje porod kot enega najbolj perečih vprašanj človekovih pravic na svetu, bo v četrtek, 20. septembra, premierno predvajan na tisočih lokacijah po svetu, tudi v Sloveniji.

Za svobodo poroda je 60-minutni dokumentarni film, v katerem spregovorijo najpomembnejši strokovnjaki s področja obporodne oskrbe in mednardni zagovorniki človekovih pravic, ki vsi v en glas kličejo k spremembam v obporodni oskrbi po svetu.

Hermine Hayes-Klein, ameriška odvetnica in organizatorka nedavne konference Porod in človekove pravice v Haagu na Nizozemskem, pravi, da je “način, na katerega obravnavajo porod v mnogih državah po svetu, globoko problematičen. Nosečnice so množično prisiljene rojevati v porodnišnicah, leže na hrbtu in so pri tem prerezane. So predmet nenujnih farmacevtskih in kirurških posegov, za katere zdravstveno osebje odkrito priznava, da jih uporabljajo zaradi dobička in lagodnosti. Ženske po svetu vedno bolj spoznavajo, da ni treba, da je porod takšen, kot je, in da tudi ne bi smel biti. Nespoštovanje in zloraba nista nujna cena za varnost.”

Film, ki ga je ustvaril britanski producentski par Toni Harman in Alex Wakeford, pripoveduje zgodbo madžarske babice Agnes Gereb, ki je bila zaprta, ker je pomagala ženskam pri porodu na domu. Ena od mater, ki so rodile doma s podporo Agnes Gereb, se je odločila, da se zavzame zase.

Ko je bila noseča s svojim drugim otrokom, je Anna Ternovsky na Evropskem sodišču za človekove pravice vložila tožbo proti svoji državi in zmagala v prelomnem primeru, ki bo imel velike posledice za porod po svetu.

Toni Harman, ustvarjalka filma, prvi: “Razsodba Ternovsky proti Madžarski na Evropskem sodišču za človekove pravice leta 2010 pomeni, da ima sedaj v vsaka porodnica v Evropi legalno pravico odločiti, kjer in kako bo rodila. Za svet pa to pomeni, da lahko ženska, ki čuti, da so ji kršene človekove pravice, ker za svoje izbire pri porodu ne dobi podpore, uporabi moč prava in s tem zaščiti svoje pravice. Upamo, da bomo s filmom Za svobodo poroda ozavestili milijone žensk po svetu o njihovih pravicah in zato ima film potencial, da zaneti revolucijo v obporodni oskrbi po svetu. Pravzaprav jo imenujeva kar »Revolucija mater«.

Cathy Warwick, izvršna predsednica britanskega Kraljevega kolidža babic (RCM) pravi: »Varen porod bi moral biti temeljna človekova pravica žensk. Na žalost za milijone in milijone žensk in otrok po svetu to ne drži. Na svetu močno manjka ljudi, ki bi lahko zagotovili in omogočili to človekovo pravico; babic. Voditelji držav bi morali investirati v babiško oskrbo. Upam, da bo film pomagal spodbuditi dostopnost usposobljene babiške pomoči ženskam, ki jim trenutno to ni dano.«

Lesley Page, predsednica Kraljevega kolidža babic, dodaja: »Preveč žensk po svetu umira ali grozno trpi zaradi pomanjkanja usposobljene pomoči pri porodu. To je nesprejemljivo in vse države po svetu pozivam, da ženskam dajo pravico in dostop do varne oskrbe v nosečnosti in pri porodu.«

Ms. Hayes-Klein zaključuje: »Za svobodo poroda« je ključ  do sprememb v sistemu. Porod se bo spremenil, ko bodo ženske spoznale, da imajo pravico do polne podpore pri porodu in zahtevale to pravico. Porod se bo spremenil, ko se bodo ženske uprle zlorabam, ki jih trenutno trpijo v tako velikem številu in rekle: »Nič več!«

V Sloveniji bo film premierno predvajan v četrtek, 20. septembra 2012, na treh lokacijah:

Ob 18.00 v Shanti centru v Podhodu Ajdovščina v Ljubljani (www.shanti-center.si)

Ob 18.30 v Duhovnem središču sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani (www.naravniporod.si/porod-in-ti)

Ob 19.00 v Hiši plesa in materinstva v Trzinu (www.plesem-zase.si/)

Po filmu bo pogovor o situaciji v obporodni oskrbi v Sloveniji in o možnostih izbire.

 

Za svobodo poroda-poster