ZOOPI o nakupu letošnjih daril za otroke

Navada je, da otroke v decembrskem času obdarujemo. S tem jim želimo izkazati pozornost in ljubezen. Tudi darila naj bi zato razveseljevala in osrečevala. Kaj otroci radi počnejo, kaj jih osrečuje in zabava? Če bi jih vprašali, bi najbrž vsi odgovorili v en glas: igra! Psihologi imajo mnogo potrditev, da je igra pomembna za razvoj otrok, saj omogoča razvijanje socialnih, kognitivnih, emocionalnih, motoričnih, verbalnih spretnosti.
 
In kako se otroci radi igrajo? Ti razumejo igro kot aktivnost, ob kateri se v prvi vrsti zabavajo in to takrat:
- ko so zunaj, na prostem;
- pri aktivnih igrah, ki temeljijo na gibanju;
- kadar se igrajo s prijatelji in
- kadar lahko po svoje preuredijo prostor za igro.

Če povzamemo, bi lahko rekli, da si današnji otroci želijo več neorganiziranega prostega časa na prostem za igro s sovrstniki, kjer bi lahko brez nepotrebnega poseganja odraslih raziskovali in si prirejali svoj svet.

Ponujamo nekaj idej za darila, ki so zabavna, v njih lahko otroci uživajo skupaj s prijatelji, spodbujajo igro in igrivost, ob enem pa tudi povezanost, ustvarjalnost:
 
a) brez ali z minimalnim finančnim vložkom (sodelovanje na kateri od brezplačnih delavnic za otroke (npr. ŠKUCove packarije), obisk katerega od večjih otroških igrišč, ogled letališča, »zasledovanje« smetarskega tovornjaka, družinski projekt izdelave ptičje hiške iz odpadnih plastenk, sprehajanje
kužkov iz zavetišča za živali),
 
b) z manjšim finančnim vložkom (npr. ogled lutkovne predstave v gledališču, izlet z vlakom, obisk
otroškega muzeja, hiše eksperimentov, letno naročilo na otroško revijo).

Odrasli zelo radi enačimo igro z igračami, ki so zelo pogosto tudi božično ali novoletno darilo, zato so naši otroci, predvsem tisti v urbanih sredinah, dobesedno zasuti z igračami. Po naših ocenah jih v povprečju dobijo kar 70 na leto, saj so relativno poceni in lahko dostopne, prodajajo jih že v vsaki trafiki.

Mnenje ZOOPI je, da so otroci veseli igrač in da jih potrebujejo, vendar jih morda ne potrebujejo toliko, in bi si sami, če bi lahko, izbrali drugačne, kot jih zanje izberemo odrasli. Odgovori na to, kakšne igrače si izbirajo otroci, kadar imajo priložnost neobremenjeno izbirati, prihajajo kot izkušnje iz rednih mesečnih izmenjav igrač, ki jih organiziramo v ZOOPI. Zbrali smo jih v nekaj naslednjih vodil, ki vam lahko pridejo prav pri nakupu daril:

1. manj je več (igrač naj bo manj, vendar naj bodo tiste bolj kvalitetne)
2. ne še ena od mnogih iste vrste (npr. plišaste igrače)
3. naj spodbujajo igro na prostem (npr. frizbi, gugalnica)
4. naj spodbujajo druženje z vrstniki (npr. družabne igre, rekviziti za športne igre)
5. naj bodo z vidika zdravja in okolja bolj sprejemljive (npr. lesene igrače, iz pravične trgovine, slovenske in reciklirane igrače)
6. ne nujno tipične za starost in spol otroka
7. manj strukturirane (za več načinov uporabe)
8. tudi poceni je OK (otrok ne bo zmeril)
9. najstnikom igrače le pogojno
10. knjig ni nikoli preveč

V ZOOPI predlagamo, da pri letošnjem odločanju o darilih v prvi vrsti slišimo potrebe otrok. Spodbujajmo jih k ustvarjalnemu razmišljanju o njihovih željah, ki naj se raztezajo izven meja trgovskih centrov.
 
Želimo vam igriv praznični čas, z obilo veselja in zabave tudi za odrasle, ne le otroke!
 
Nina Prešlenkova
ustanoviteljica ZOOPI

ZOOPI Zavod za otrokom in okolju prijazno igro pomaga staršem pri zagotavljanju pogojev za zdravo otroško igro v sozvočju z naravo. Preko spletne strani www.ekoigrace.org in Facebook profila (www.facebook.com/zoopisi) informiramo širšo javnost, obenem pa organiziramo brezplačne dogodke, kjer ozaveščamo o zdravi otroški igri in odgovorni rabi igrač.