FIZIOLOŠKI POROD (1. DEL)

Draga Sedna, imate prav, za porod, kjer ni znakov težav pri materi in otroku, je najbolje, da poteka brez kontinuiranega spremljanja s CTGjem (elektrokardiotokografom), brez IV, prav tako ni pametno, da bi ženska med takim porodom ležala na postelji. In med porodom ima ženska čisto dovolj dela, da rojeva, in pri tem je lahko pogajanje z osebjem prav moteče. Tudi zato je pametno, da imate ob sebi svojega bližnjega, ki vas pozna in ve, kakšen porod si želite. Tako lahko v vašem imenu deluje kot nekakšen mediator med vami in osebjem. V tujini so že dolgo uveljavljene doule, porodne spremljevalke, ki imajo lahko ob tem, da so osredotočene na potrebe rojevajoče ženske, tudi vlogo mediatorke. In v Sloveniji jih tudi že imamo. Za več informacij preglejte našo spletno stran www.mamazofa.org

Pri normalnem, fiziološkem porodu, kjer skrbna spremljava kaže, da je z vami in z otročičkom, ki se rojeva, vse v redu, ni razlogov, da bi morali uporabljati IV in CTG.

Med porodom, kjer se ne pričakuje zapletov, bi morali imeti dostop do pijače (nekatera najnovejša dognanja kažejo, da bi morali imeti na voljo izotonične pijače, tako kot športnice) in zato ne potrebujete IV.

In za spremljanje otrokovega stanja je dokazano enako učinkovita in varna uporaba rednega osluškovanja, kar pomeni za vas veliko večjo možnost gibanja, spreminjanja položajev itd.

Ja, nekatere babice znajo ocenjevati napredovanje poroda brez vaginalnih pregledov ali z zelo redkimi vaginalnimi pregledi. Obstajajo torej različni načini spremljanja napredovanja poroda, kar je del široke babiške vednosti, ki se je razvijala skozi tisočletja in se danes zbira, pregleduje, vrednoti in seveda prakticira.