MALINOV ČAJ, VAJE ZA MIŠICE MEDENIČNEGA DNA V NOSEČNOSTI

Čaj iz malinovih listov

Malinov čaj:
Evo, kot nekdanja farmacevtka imam na zalogi tele informacije (nabrane po različnih virih skozi pregled literature v slovenščini in angleščini):

Malinjak (Rubus idaeus); angl.: raspberry
Za prehrano: plodovi (njami, kajne)
Za zdravljenje oz. podporo zdravju uporabljamo liste:
Učinkovine: organske kisline, polipeptidi, čreslovine in flavonoidi

Učinkovanje – pregled skozi različne prakse: pripisujejo mu krčilne, protikrčne in krčne lastnosti. Zaradi krčilnih se v ljudski medicini rabi notranje proti driski in želodčno-črevesnim vnetjem, zunanje pa za grgranje in izpiranje vnetih ust, žrela in glasilk, pa tudi kot očesni losion ob vnetju očesne veznice.

Zaradi protikrčnih lastnosti naj bi blažil krče med nosečnostjo, zaradi krčnih pa krepil pritisne porodne krče in olajšal porod.

Sestavina mešanic za odvajanje blata in "čiščenje krvi" ter domačih čajev.

Rabi se tudi ob želodčno-črevesnih, dihalnih in  srčno-žilnih motnjah, pa tudi proti  prehladu, vročini in za znojenje, ob menstrualnih težavah, sladkorni bolezni, primanjkljaju vitaminov, za  odvajanje vode, žolča in za "čiščenje krvi in kože"…

Tradicionalno zdravilstvo in različne babiške prakse uporabljajo malinovi liste med nosečnostjo in porodom… in pri nekaterih drugih primerih – kot vidite, se kar nekaj podvaja:

 • lajšal naj bi jutranjo slabost pri nosečnicah
 • preprečeval naj bi poporodne krvavitve
 • preprečeval naj bi krvavitve iz dlesni (kar je včasih težava nosečnic)
 • med porodom pomagal pri sproščanju in krčenju … maternice – oboje skupaj potem pomaga k bolj učinkovitem delovanju maternice
 • pomagal pri iztisu otroka in posteljice
 • bogat vir – železa, mangana, magnezija, vitaminov B1, B3, E
 • pozitivno naj bi vplival na dojenje
 • pozitivno naj bi deloval glede plodnosti
 • pomagal naj bi urejati premočne in neredne menstruacije
 • pomagal naj bi pri premagovanju okužb
 • pomagal naj bi pri driski


Nasploh se verjame, naj bi krajšal in olajšal porod.
Odmerek za odrasle
Pri nas se malinovi listi uporabljajo v glavnem v obliki čaja.
Krop se prelije čez poldrugi gram droge in po 5 minutah precedi. Žlička droge tehta približno 0.8 grama.
Prakse uporabe med porodom: močan čaj zmrznejo in ga dajejo po kockah ženski med porodom.
V nekaterih državah imajo na voljo izvleček malinovih listov v različnih že pripravljenih oblikah – tablete, tinkture.
Kdaj in koliko ga piti:
Nekateri svetujejo redno pitje čaja že pred nosečnostjo in potem še naprej v nosečnosti. Nekateri svetujejo npr. pitje ene skodelice na dan v prvem trimestru, v drugem trimestru dve skodelici na dan in v tretjem trimestru štiri do pet skodelic na dan – ta nasvet je bil povezan z merico: ena čajna vrečka za eno skodelico.
Torej, nasveti si niso enotni, navadno pa rečemo, naj pije nosečnica čaj iz malinovih listov od 32. tedna nosečnosti dalje, tri skodelice poparka na dan.

Novejša dognanja v farmaciji
Vodni izvlečki malinjakovih listov vsebujejo dejavne sestavine z druga drugi nasprotnimi farmakološkimi učinki, prve spodbudijo mišično dejavnost, druge jo zavrejo, za spodbudne učinke so posebno dovzetne maternične mišice, najbolj nosečnic. Za čreslovine se ve, da imajo krčilne lastnosti. Protivirusne lastnosti plodov pripisujejo fenolnim sestavinam, med njimi čreslovinam.
Torej: blag adstringent, uterotonik ...
Pojavljajo se tudi opozorila, da bi morale biti ženske, pri katerih je bil predhodni porod zelo hiter, pri uporabi malinovih listov zelo previdne.
Tanini v malinovih listih lahko prispevajo k zaprtju (česar si nekatere nosečnice, ki trpijo zaradi zaprtja, ne bi želele).
Načeloma velja previdnost pri jemanju katerihkoli dodatkov in zdravil med nosečnostjo, zato je res pametno dobiti relevantne informacije.
 
Kje ga je mogoče dobiti: poizkusite v različnih trgovinah, če ste iz Ljubljane, Sanolabor ali trgovina Basilica – oboje v City parku, drugače pa smo res še slišali za koseško in osrednjo ljubljansko tržnico. Nekateri si ga sami naberejo, ali pa imajo kakšne zlate sorodnice ali prijateljice …


Vaje za mišice medeničnega dna (nekdaj imenovane tudi keglove vaje): Super, da jih izvajate, to je dokazano ena izmed tistih stvari, ki prispevajo k vašemu zdravju v nosečnosti, med porodom, po njem… skratka, dobra za ženske in (to sem se naučila v zadnjem času) tudi za moške, prispeva k zdravju prostate.

Skratka: obstaja več različic. Tako da ni nujno, da bom to, ki jo bom opisala, enako tistemu, ki jo delate vi.
- zaporedni kratki stiski – večkrat zaporedoma hitro stisnemo in sprostimo mišice medeničnega dna. Naredimo kratek odmor. Ponovimo večkrat.
- dolgi stiski – mišice medeničnega dna stiskamo neprekinjeno nekaj sekund (recimo 5 do 7, kasneje, ko so že bolj čvrste, tudi recimo 10 sekund), potem sledi odmor. Ponovimo večkrat.
Ponavadi govorimo, da bi bilo dobro narediti 200 do 300 stiskov na dan, nekateri avtorji pa trdijo, da je dovolj tudi precej manj.

- meni je všeč tudi vaja, pri kateri oponašamo dvigalo in od začetne stopnje preidemo s postopnim stiskanjem mišic v prvo, nato drugo, nato tretje in morda četrto nadstropje, ko so najbolj stisnjene, in nato postopoma po nadstropjih spet spuščamo do pritličja.

Ja, dobra in še malce zabavnejša je vadba mišic medeničnega dna med ljubljenjem, velja poskusiti.

Mislim, da je pomemben še en vidik: ne samo, da mišice krepimo, dobro je vedeti tudi, kdaj so sproščene (za rojevanje otročička je v dobi, ko ta prihaja na svet, pomembno, da so te mišice sproščene).

In res priporočam knjigo Modrost rojevanja, ki jo je napisala Ina May Gaskin, skupaj z Wagnerjevo Moj porodni načrt smo pomagali na svetu dvojčkoma, ki bosta po moje odlično opremila sodobne nosečnice z vsem, kar potrebujejo za radosten prehod v materinstvo.

Informacije ne nadomeščajo posveta z zdravnikom.