MEDENIČNA VSTAVA

Danes velja, da je porod pri medenični vstavi bolj tvegan in v praksi se izbira med carskim rezom in vaginalnim porodom, k odločitvi pa prispevajo izkušnje in prakse v določeni porodnišnici in določenih zdravnikov/zdravnic, ocena velikosti otročička in materine medenice ... morebitni zdravstveni zapleti ali stanja pri materi ali otroku. Skratka, zelo dobro bi bilo, da se v pozni nosečnosti pri medenični vstavi z osebjem porodnišnice, kjer boste rodili, pogovorite o možnostih in načinu, kako se sprejema odločitve. Tako boste lahko pretehtali svoje morebitne preference in tako boste lažje aktivno sodelovali pri odločitvah, ki se tičejo vas in vašega poroda. Morda si zelo želite roditi vaginalno in v tem primeru je dobro, če veste, kako poteka tak porod v medenični vstavi, kakšna je pri tem vaša aktivnost in kdaj se je treba odločiti za carski rez. In če se bolj nagibate k carskemu rezu, se o tej možnosti in praksah pri medeničnih vstavah ravno tako pogovorite.

Spoštovana Polpol, nerada na našem forumu berem besede "če ženska ne sodeluje..." Verjamem, da so ženske, ki nočejo, ne morejo, ne zmorejo ... sodelovati, kot bi hotelo osebje ali kot bi osebje pričakovalo ali celo zahtevalo. Osebje morda lahko oceni, da bi v določenih okoliščinah ženska aktivnost veliko pripomogla k napredku poroda. Problem je v odnosu: vi seveda lahko posameznici sporočite, da bi bilo zelo koristno, dobro za porod, zanjo, za otroka itd., če bi se osredotočila na pritiskanje (ali karkoli drugega). Lahko ji predstavite posledice. Lahko pri sebi obžalujete nepripravljenost ali vam je žal zaradi okoliščin, ki privedejo do tega, da ženska ne sodeluje, kot bi si vi predstavljali. Tega pa od nje ne morete zahtevati, jo zaradi tega obsojati ali celo, kot imam v svojem arhivu nemalokrat zabeleženo, podcenjevati, žaliti, kritizirati.

Obrat otroka

v knjigi Ine May Gaskin z naslovom Modrost rojevanja, Sanje 2007, najdete številne praktične napotke in rešitve za težave v nosečnosti in med porodom. Če bo katera izmed vas, ki nas berete, nosila otroka, ki bo vztrajal v medenični vstavi, imamo na Naravnih začetkih kar nekaj informacij, kaj je mogoče v takem primeru storiti.

V nosečnosti je mogoče uporabiti zunanji obrat (tega izvajajo zdravniki, tisti, ki imajo s tem izkušnje, po zunanjem obratu je slovela porodnišnica Kranj), nekatere imajo dobre izkušnje s posebnimi položaji telesa, nekatere prisegajo na kitajsko medicino.

V nekaterih državah se pri medenični vstavi pogosto kar odločijo za carski rez. V Sloveniji se prakse med posameznimi porodnišnicami in posamezniki nekaj razlikujejo, in ponekod se bolj nagibajo k hitri odločitvi za carski rez, drugod so bolj nagnjeni k poskusnemu vaginalnemu porodu in se za carski rez odločijo le ob določenih indikacijah. Pri vaginalnem porodu, kadar je otrok v medenični vstavi, vsekakor potrebuje ženska pomoč in podporo ter nasvete izkušene in zanesljive babice, ob tem pa je treba skrbno spremljati stanje otroka ter ženske. No, še marsikaj bi lahko napisali o takem porodu, in če ste prebrali prvi del zgoraj omenjene knjige, ste lahko veliko izvedeli o takih porodih.