POROD IN DRENAŽA

Draga Let, v vašem primeru, ko imate vstavljeno drenažo zaradi hidrocefalusa in razmišljate o obliki poroda, ki bi bil najprimernejši, da potrebujete zares dober in temeljit pogovor tako s porodničarjem/porodničarko in tudi še enkrat z vašim nevrokirurgom, idealno bi bilo, če bi bili vsi skupaj, da prediskutirate zadevo z različnih zornih kotov. Morda lahko dobite tudi kaj pisnega in si tako pomagate pri komunikaciji med različnimi zdravniki. O tem, kako boste rodili, bi se bilo po mojem mnenju NUJNO pogovoriti z obema zdravnikoma/zdravnicama, nevrokirurgom in porodničarjem, ne čakajte na to, da se bo porod začel. Babica je strokovnjakinja za normalen porod in odlično je, če boste našli podporno babico, ki vam bo pomagala pri porodu. Pri vas gre za posebno okoliščino, ki je tudi precej redka, zato je tu zdravniško znanje ključno, potrebujete sodelovanje kompleksne zdravstvene ekipe in vnaprejšnje srečanje že zdaj v nosečnosti.

Vsekakor naj vam natančno povedo o prednostih in slabostih carskega reza in vaginalnega poroda v vaši situaciji. Kaj tvegate vi in vaš otroček pri enem ali drugem? Kakšni so znanstveni podatki, na katerih utemeljujejo svoje nasvete? Kakšne izkušnje s podobnimi situacijami imajo? Naj vam pokažejo raziskave, študije primerov itd., da bo vaša odločitev temeljila na dejstvih, ki jih boste pretehtali in se nato dobro odločili. Razmišljam še o tem: kakšna je lahko povezava me razlogom, da imate vstavljeno drenažo in načinom poroda - je smiselno razmišljati še v tej smeri? Pri vaginalnem rojevanju zagotovo uporabljate mišično moč, pritiskate itd. Je to združljivo z vašim zdravstvenim stanjem?

Različni zdravniki v Sloveniji (od porodničarja do nevrologa) so imeli različna stališča: nekateri so predlagali carski rez, drugi vaginalni porod, pri čemer bi uporabili epiduralno, tretji samo vaginalni porod. Če povzamem: govorijo o tem, da je vaginalni porod pri odsotnosti težav pri materi in otroku neproblematična izbira.

Pri tem je po mojem mnenju pogoj, da je otročiček v običajnem položaju - ni priporočljiv npr. zunanji obrat, če bi bil otrok v medenični legi, problem bi lahko nastopil pri nekaterih različicah otrokove vstave. Pri porodu bi se po mojem mnenju morali izogibati pritisku na vrh maternice (druga porodna doba – pri nas je to pogosto uporabljen postopek), nekateri omenjajo različne vrste lajšanja bolečin, nikjer pa ni omenjeno, da je ena bolj smiselna od druge. Zdi se zelo utemeljeno, da bi bilo pametno uporabiti sile težnosti in se izogniti vsakemu nepotrebnemu dodatnemu pritisku, torej, sklepala bi, da bi bilo dobro roditi v pokončnejših položajih in ne tako, da bi ležali na hrbtu. Pri carskem rezu je nujna velika pozornost zaradi povečane možnosti okužbe in nekaterih drugih zapletov. Če se uporablja epiduralna ali spinalna anestezija, jo je treba izjemno skrbno izvesti

Za drugo mnenje sem po neformalni poti vprašala še zdravnika perinatologa iz tujine, ki pa je svetoval carski rez. Glede na opis vašega zdravstvenega stanja bi bilo v vašem primeru pametneje razmišljati v smeri carskega reza v splošni anesteziji. Odsvetujejo vaginalni porod v epiduralni in tudi carski rez v epiduralni anesteziji. Gre za to, da epiduralna ni najbolj primerna zaradi vaše diagnoze (hydrocephalus) in tudi zaradi drenaže, ki jo imate.

Razumem, da carski rez za vas ni preprosta odločitev. Kot najbrž lahko razberete iz mojih odgovorov, sem podpornica premišljene uporabe zdravil, tehnologije in medicinskih posegov med porodom. Kadar se oceni, da je katero od teh možnosti dobro izbrati zaradi ženske in/ali otroka, sem zelo vesela, da take možnosti, znanje in spretnosti obstajajo in da jih je mogoče uporabiti. Mislim, da je carski rez v splošni anesteziji tista izbira za rojstvo vašega otroka, pri kateri bi manj tvegali vaše zdravje in počutje po porodu. Če se želite pogovoriti, mi lahko pišete na osebni mail zalka.drglin@guest.arnes.si .

Žal vam torej ne morem dati bolj utemeljenega nasveta, ker gre za res specifično situacijo kot je to, kar sem uspela izbrskati, naprej pa je pot jasna: temeljit pogovor, najbrž več pogovorov s strokovnjaki.