POROD V VODI

Voda lajša bolečine, in v ta namen se uporablja med porodom v kadi ali bazenčku. Voda deluje zelo sproščujoče, ob tem pa telo podpira, ker zmanjšuje učinek težnosti. Tudi prha sredi poroda je lahko zelo blažilna. Zaradi sproščujočega učinka in nekaterih drugih dejavnikov je manj rezov presredka (epiziotomij) in manj poškodb porodnih poti.

Ko govorimo o porodu v vodi, pomeni, da se otrok rodi v vodo, medtem kot ženska sedi ali čepi v veliki kadi ali bazenčku, napolnjenim s toplo vodo. Otroka takoj po rojstvu nežno dvignejo iz vode in položijo materi v naročje (na prsi). Pri nekaterih novejših uvajanjih poroda v vodi je bil eden od prvotnih namenov, da otroku olajšajo prihod iz maternice na svet. Dokazano je, da je popolnoma varen, pod pogojem, da je ob vas izkušena in za tak porod primerno usposobljena babica ali drug strokovnjak

Tako kot druge dogodke v življenju poroda ni mogoče načrtovati, je pa dobrodošlo, če o njem razmišljate, se informirate in si v skladu s svojimi željami in potrebami poiščete pogoje, ki vam najbolj ustrezajo. Za nekatere oblike poroda se je v Sloveniji treba vnaprej pripraviti oziroma izpolniti nekatere pogoje; tudi porod v vodi je med njimi, no, tudi epiduralna, na primer. V resnici pa ne veste natančno, kakšna oblika vam bo ustrezala. Imejte v mislih, da se vedno lahko tudi premislite – zaradi tega, kar boste čutili, ali poteka poroda, vašega stanja ali stanja otroka …V primeru, da bi prišlo do zapletov (kar se med porodom včasih zgodi, ne glede na to, kje poteka), boste vodo zapustili.

Pogoj za porod v vodi:

  • Pogoji v porodnišnicah: V Sloveniji te možnosti ni v vseh porodnišnicah, najdalj je ta možnost na voljo v Postojni, sedaj pa je tudi v Novi Gorici (to informacijo je treba preveriti) in pa v Murski Soboti. V Ljubljani so razmišljali o taki obliki poroda, a trenutno te možnosti (še) ni. V tujini si je mogoče izposoditi prenosni bazenček; to je storitev za porode na domu ali v porodnih centrih, česar pri nas zdravstveni sistem še ne omogoča.
  • Pogoji pri porodnici Nosečnost mora potekati brez hujših zdravstvenih zapletov, biti morate zdravi. V nekaterih porodnišnicah pred porodom v vodi zahtevajo nekaj dodatnih preiskav (v Postojni ugotavljajo morebitno okuženost z virusom HIV ter hepatitisom B in C). Zato se v primeru, da razmišljate o taki vrsti poroda, v nosečnosti oglasite v izbrani porodnišnici, da si boste zagotovili ustrezne pogoje.


Če so popadki redni in porod lepo napreduje, sami odločate, kdaj boste uporabili vodo. Po pričevanju nekaterih porodnic se pri nas zgodi, da za drugo porodno dobo (to je čas, ko se otrok poraja, faza iztisa) osebje raje vidi, če je porodnica na porodni postelji, torej, za iztis posteljice (tretja porodna doba) je v Postojni precej pogosta praksa, da porodnici pomagajo iz vode na posteljo.