UMETNI POPADKI MED PORODOM

Kadar ženska dobi umetne popadke, kar pomeni, da dobi zdravilo, je treba natančneje spremljati stanje otroka in nadzorovati delovanje teh popadkov. Zato ženska običajno dobi okrog trebuha pas s tipali (CTG), s pomočjo katerega dobi osebje izpise o otrokovem srčnem utripu in popadkih. Zaradi infuzije in uporabe CTGja je ženska bistveno manj gibljiva in težje spreminja položaje, manj je možnosti, da bi hodila ali šla pod prho. To tudi pomeni, da različni telesni položaji in gibanje, ki ob aktivnem porodu ženski in otroku pomagajo, sedaj manj prispevajo k lajšanju bolečine, sam proces rojevanja pa je zaradi ležečega položaja težji.

Draga Banana, če si želite aktivnega poroda, vaši želji v prid govorijo številni podatki o pozitivnih učinkih takega načina porajanja tako za vas kot tudi za otroka. Če ne želite umetnih popadkov, se o tem pogovorite z babico. Prosite jo, naj vam pojasni, ali so nujni; obstajajo razlogi, zaradi katerih je uporaba umetnih popadkov zelo smiselna in smo lahko samo veseli, da jih imamo.

Po podatkih raziskav, ki so pokazale, lahko zelo dobre učinke dosežete na druge načine: predvsem na porod ne pojdite lačni ali žejni, ko se približujete predvidenem datumu poroda, poskrbite, da boste dovolj počivali, ob začetnih popadkih lahko nadaljujete z dnevnimi aktivnostmi, vmes pa tudi počivajte in se sproščajte, kolikor le morete. Ko boste prišli v porodnišnico, se posvetujte z babico in ji povejte, kakšne želje in pričakovanja imate glede posameznih postopkov. Babice imajo kar nekaj znanja in vam lahko svetujejo, v kakšnih položajih in s kakšnimi aktivnostmi prispevate k poteku poroda brez pospeševanja z umetnimi popadki - niso pa vse babice zelo podporne in pogosto tudi nimajo dovolj časa, da bi se posvetile samo vam. Za normalni porodni potek je pomembno, da se počutite varni, da vaš občutek zasebnosti ni ogrožen in da se lahko čimbolj sprostite in odprete. Tu vam lahko veliko pomaga vaš spremljevalec ali spremljevalka.

Naj vam povem še to: uveljavljeni strokovnjaki na področju obporodne skrbi na podlagi znanstvenih podatkov ocenjujejo, da bi bil optimalen odstotek pospešenih porodov nekje pod desetimi odstotki; ne da bi tvegali ženska ali otrok tvegali.

Sproženje poroda (t.i. »indukcija poroda«)

Za žensko in za otroka je dokazano najbolje, če se porod začne spontano in če se nadaljuje po naravni poti brez dodajanja umetnih popadkov ali drugih posegov in zdravil. Večinoma se za sproženje poroda uporabljajo medicinske indikacije: stanja otroka ali matere ali ocena, da bi se z nadaljevanjem nosečnosti bolj ogrozilo otroka ali mater kot če bi se otrok rodil. V tujini so primeri, ko sprožijo porod na željo ženske; zaradi različnih osebnih razlogov.

Porod se ne začne s popadki ali odtekanjem vode ali izločitvijo čepa (kar so bolj očitni znaki), telo otroka in matere se spreminja že prej. Gre za proces, kjer sodeluje veliko dejavnikov, dogajajo se spremembe na hormonski ravni; na kratko, gre za precej občutljiv mehanizem, ki vodi iz enega v drug korak, postopoma, ne da bi se nosečnica čisto zavedala, kaj se dogaja, dokler se ne začne intenzivnejše dogajanje. V večini primerov pri normalnih nosečnostih se otrok rodi takrat, ko je pripravljen na to in ko je tudi žensko telo na to pripravljeno. So pa seveda izjeme; prezgodnji porod, ki je povezan z različnimi vzroki ali rojstvo prenošenega otroka.

Kako sprožijo (inducirajo) porod: predrtje mehurja (zgolj predrtje mehurja zadostuje v primeru, če bi se porod kmalu začel sam od sebe, drugače pa to ni vedno dovolj), v določenih primerih uporaba zdravil za tako imenovano zorenje materničnega vratu (prostaglandini), umetni popadki (umetni oksitocin), pa tudi z ločevanjem membran, ki ga pri nas manj uporabljajo.

Če v proces fiziološke nosečnosti in (no, recimo temu normalne) priprave na porod posežemo z zdravili za sproženje poroda, moramo tak porod bolj skrbno nadzirati. Po predrtju mehurja je čas poroda omejen zaradi večje nevarnosti infekcij. Da bi lahko natančno dozirali umetne popadke, je treba tak porod spremljati s CTGjem, kar vpliva na to, koliko je ženska med porodom lahko aktivna (manjša možnost gibanja in menjavanja položajev). Ja, nekateri podatki podpirajo sicer subjektivne ocene bolečin med porodom z umetnimi popadki, ki naj bi bile večje kot pri porodu brez njih. Nekateri strokovnjaki trdijo, da je te bolečine težje prenašati, ker se prekine proces, po katerem delujejo naravni blažilci bolečin in ker gre za zunanji poseg v telo, ki ga sicer skušajo individualizirati, vedno pa ni mogoče doseči optimalizacije.

Ali je v Sloveniji morda potreben premik k manj rabe umetnih popadkov, sprašujete.

Vesela sem, da natančno berete različne prispevke in da ste se oglasili s svojim opažanjem.

Sproženje poroda z umetnim nadomestkom hormona oksitocina in pospeševanje poroda s tem sredstvom (ki se običajno dobiva prek infuzije) se v Sloveniji pogosto uporablja in to visoko raven uporabe je svetovno priznani strokovnjak g. Marsden Wagner problematiziral, kot ste sami rekli (za tiste, ki vas zanima, si lahko ogledate intervju, objavljen decembra 2006 v Sobotni prilogi Dela, na naši spletni strani www.mamazofa.org).

Če na kratko ponovim: po preverjenih podatkih znanstvenih (medicinskih) raziskav, ki so objavljeni v strokovni literaturi, ki bi jo zdravstveni strokovnjaki morali poznati, je optimalna raven sproženih porodov z zdravili pod 10 odstotkov, pospeševanja porodov z zdravili pa prav tako pod 10 odstotkov. Uporaba nad temi odstotki prinaša s seboj tveganja za ženske in za otroke. In če poznamo odstotke za Slovenijo (sproženih porodov okoli 30%, nekaj čez 40% pospeševanja porodov z zdravili), potem je stanje zaskrbljujoče.

Zdravila za krčenje maternice oz. izločanje posteljice

Uporaba zdravila za krčenje maternice oz. izločanje posteljice (zdravilo se aplicira med drugo porodno dobo, torej ko otrok prihaja na svet) pa je trenutno bolj podprta s podatki.Bi pa rekla tako: če je običajni, morda bi lahko rekli fiziološki porod ni voden, ampak ga občutljivo in naklonjeno osebje podpira, če je malo zunanjega vmešavanja z zdravili, zdravstvenimi posegi (oziroma če je to le takrat, ko je res treba), si s tem povečamo možnost, da bo tudi tretja porodna doba potekala brez zapletov in pri takih porodih je tudi umesten premislek o tem, ali bi zdravilo (ki je namenjeno tretji porodni dobi) prejeli ali ne.