VRSTE PORODOV

Vrste porodov in izbire med vrstami porodov v Sloveniji

»Alternativni porod« v pogovornem jeziku poimenujemo porod, ki odstopa od klasično vodenega poroda, od tega, kar je najbolj običajno in uveljavljeno v določenem prostoru in času. Za kakšno drugo državo ali drug čas pa bi bila alternativa nekaj drugega kot je alternativa za nas ta trenutek. Ja, na hitro bom prikazala običajen porod v Sloveniji, poleg pa bom omenila nekaj možnosti, ki so v različnih porodnišnicah bolj ali manj dostopne.

Ženske v Sloveniji rojevajo v štirinajstih porodnišnicah; rodite lahko v katerikoli porodnišnici, nimamo porodnih centrov, za porod doma znotraj zdravstvenega sistema ni urejenih možnosti. Nekatere ženske se odločajo in najamejo babico iz tujine ali pa gredo rodit v Italijo, Avstrijo ali Nemčijo ali še kam drugam..

Porod v Sloveniji:

Priprava na porod

Klistir in britje sta še vedno zelo v uporabi, čeprav znanstveni podatki kažejo, da sta pred pričakovanim normalnim porodom nepotrebna postopka. V nekaterih porodnišnicah sta stvar izbire porodnice, v nekaterih ne ali pa v zelo majhni meri. Alternativa: klistirate in obrijete se lahko doma, če si to želite. Lahko pa preprosto ta dva postopka izpustite.

Indukcija in pospeševanje poroda

Sta v Sloveniji precej v uporabi, nekateri strokovnjaki menijo, da je preveč sproženja porodov in da bi bilo dobro razmišljati o zmanjševanju uporabe pospeševanja porodov. Alternativa: gibanje in pokončni položaji med porodom, hrana in pijača med porodom po potrebi ženske, ustrezno porodno okolje z ustrezno opremo in pripomočki in primerno izobraženo osebje z razvitimi spretnostmi.

Položaji med porodom

Žal še vedno večina žensk v Sloveniji rodi leže na postelji in tudi prvo porodno dobo veliko število žensk preleži. Alternativa: večja aktivnost in različni položaji med porodom so koristni za žensko in otroka, aktivnosti so prilagojene vsakokratnem porodu. Porodi polsede, sede, na pručki, čepe, stoje, na vseh štirih; so v naših porodnišnicah zagotovo premalo uporabljajo. Nekatere porodnišnice imajo poleg sodobnih postelj, ki jih je mogoče prilagoditi za polsedeč ali sedeč porod še dodatno opremo, ki omogoča različne položaje, kot so velike žoge, pručke, ipd.

Porod v vodi

Zaenkrat dostopen v porodnišnicah Postojna in Murska Sobota, menda tudi Nova Gorica. V Postojni ga dodatno plačate, za Mursko Soboto pa ne vem; tam je odprta precej nova porodnišnica. Uporaba vode je odlično sredstvo za sproščanje, lajšanje bolečin, porod v vodi je povezan z manjšim odstotkom raztrganin in prerezov presredka. Vodo bi lahko uporabljali veliko več.

Carski rez

Carski rez pri nas uradno opravijo le, če gre za medicinske indikacije in ni stvar izbire porodnice. V resnici ne sodi med »alternative«, napisala sem ga zato, ker ponekod v svetu obstajajo porodnišnice z izjemno visokimi odstotki carskih rezov. Ko se odstotek prevesi čez 14 do 15 %, obstaja verjetnost, da bo to prej v škodo materam in otrokom kot v njihovo korist.

Lajšanje bolečin

V Sloveniji se za lajšanje porodnih bolečin uporabljajo različne metode in različna zdravila.

O epiduralni lahko kar nekaj izveste iz predhodnih besedil, velja trenutno za najbolj učinkovito sredstvo, ni pa brezplačno dosegljiva v vseh porodnišnicah v vsakem času. Tudi o drugih metodah in zdravilih sem že pisala; če vas zanima, poiščite moj odgovor. Zavedajte se, da so med porodnišnicami precejšnje razlike v odstotkih uporabe različnih zdravil in metod. Hipnoza se zelo redko uporablja, če se sploh še; včasih je z njo pomagal porodničar, ki pa ne dela več v porodnišnici, kolikor vem

Strokovnjaki med porodom

Ob porodu brez zapletov je najbolje, da pomaga babica, ki je nosečnico spremljala od začetka nosečnosti in ki jo obiskuje na domu po porodu; pri zapletih pomagajo zdravniki (porodničarke, porodničarji) in drugo strokovno osebje. V Sloveniji se praksa, da bi babice bolj skrbele za nosečnico, bolj počasi uveljavlja, v porodnišnicah so pod nadzorom zdravnikov, po porodu pa ženske obiskujejo na domu patronažne medicinske sestre. Nekatere ženske se dogovorijo z izbrano babico za spremljanje med porodom, vendar ta možnost v večini porodnišnic ni uradno na voljo, v kranjski porodnišnici, na primer, pa je in je dodatno plačljiva storitev.

Doule pri porodu; v Sloveniji počasi postaja doula del realnosti, ponekod že imate pri porodu poleg svoje bližnje osebe (ponavadi je to mož, partner) tudi pomočnico, ki ni del zdravstvene ekipe, pač pa jo je mogoče najeti kot podporo in praktično pomoč (pozanimajte se pri mamiZOFI).

Otroci pri porodu

V Sloveniji ni uveljavljena praksa, da bi bili starejši otroci navzoči ob rojstvu svojega bratca ali sestrice.

Če povzamem; v Sloveniji je razvitost na področju izbire med različnimi oblikami poroda precej skromna, ali natančneje, prevladuje klasičen porod, možnosti za drugačen porod se bolj malo uporabljajo.

Porod na pručki

nisem čisto prepričana, da vam bom znala točno odgovoriti: vem, da v ljubljanski, izolski, mursko-soboški porodnišnici imajo porodno pručko, mogoče pa je, da jo imajo še v kateri drugi.Če vas zanima katera od porodnišnic, ki niso med naštetimi, je morda najbolj smiselno, da kar pokličete tja. Če pa katera od bralk pozna drugačne podatke, kar brž z njimi na plan.

Morda nekaj informacij za tiste, ki ne poznajo tega pripomočka: gre za nizek plastični ali leseni stolček v obliki podkve, ki ni pogruntavščina moderne medicine, saj so ga v nekaterih delih sveta babice že dolgo nazaj celo nosile s seboj k porodom na domu. Porod na pručki ima kar nekaj prednosti: ženska je v pokončnem položaju, lažje iztisne otroka, trebušne mišice so razbremenjene, popadki so praviloma učinkovitejši, običajno manj boleči, porod je lahko krajši, otrok je bolje preskrbljen s kisikom, presredek je manj napet.

Ženska pručko uporabi v drugi porodni dobi, v dobi iztisa otroka, nikakor pa ni priporočljivo dolgotrajno sedenje na taki pručki. Za prvo porodno dobo so primerni številni drugi položaji, lege in sploh gibanje oz. premikanje, seveda pa tudi počitek in sproščanje.

Babica bi morale biti usposobljene za pomoč ženski pri normalnem (v smislu običajnega, brez resnejših zdravstvenih zapletov) porodu. Zato bi bilo super, če bi znale dobro prisluhniti ženski in njenim potrebam (ki se kažejo skozi telesno govorico, besede, izraze), če bi imele na zalogi veliko teoretičnega znanja in praktičnih rešitev za posamezne vidike porodnega procesa. Tako kot v drugih poklicih tudi med babicami obstajajo take strokovnjakinje. Vedeti moramo, da v Sloveniji po podatkih raziskave Porodnišnice za današnji čas za leto 2005 okoli osemdeset odstotkov žensk rodi leže na postelji. Velikokrat slišim, da to hočejo ženske same. Drugi položaj po pogostosti pa je bil prav porod (pol)sede oziroma sede na postelji. Pri tem se največ uporabljajo postelje s posebnimi mehanizmi, ki v drugi porodni dobi spremenijo posteljo tako, da ženski daje oporo v hrbtu, pod nogami ima oporo, z rokami pa se lahko drži za držalo. Tudi brez take posebne postelje je z nekaj improvizacije mogoče roditi sede. Veliko podatkov govori v prid pokončnemu porodu, torej porodu, kjer ženska ne leži, ampak sedi, stoji, čepi … v kakšnem dobrem priročniku za pripravo na porod lahko vidimo številne različice teh položajev. Babice, ki so dobro podkovane v porodni pomoči, znajo tudi svetovati, kdaj bi bilo pametno preizkusiti katerega od položajev ali spremeniti način gibanja – odvisno od specifične situacije pri ženski ali pri položaju otroka. V svetovni literaturi je o tem najti ogromno gradiva, tudi v obliki publikacij, člankov, videov oz. DVDjev. Babice se o tovrstnih znanjih lahko učijo v teku svojega študija, izpopolnjujejo pa se lahko tudi na različnih strokovnih srečanjih, kjer na delavnicah preizkušajo in dopolnjujejo svoje spretnosti.

Skratka, pomoč pri porodu sede sodi v osnovno babiško znanje, če govorimo o idealni babici.

Porod sede ima nekaj prednosti pred porodom leže, njegova pomanjkljivost pa je še vedno precej omenjena gibljivost medenice, pri določenih porodih bi bilo bolje uporabiti kak drug položaj. Skratka: vnaprej je težko reči, kateri od številnih položajev bodo najbolj ustrezali med prvo in drugo porodno dobo – zato je dobro, da tudi vi poznate njihove različice, pri porodu pa bi jih svetovale tudi babice in vas pri tem informirale, spodbujale, skratka, vam pomagale. Aktiven porod, torej porod, pri katerem je ženska tista, ki ves čas ne leži na postelji, pač pa se giblje, sprošča in uporablja različne položaje, sodeluje pri odločanju, uporablja različne tehnike za lajšanje bolečin (tuš, obkladki, masaža…) ima številne prednosti in vam ga lahko samo priporočam. Vem, da v praksi ni vedno tako in da imajo nekatere ženske negativne izkušnje z osebjem, ko so izrazile svoje želje.

Sprašujete, ali se je treba za porod sede kako pripravljati? V vsakem primeru vam svetujem, da v vaši moči skrbite za svojo kondicijo s telovadbo, gibanjem, sproščanjem, svetovala bi vam vaje za mišice medeničnega dna in masažo presredka. Oglejte si različne položaje za porod v kakem priročniku, lahko pa pridete tudi k nam na Združenje (prej se najavite, prosim), pa vam lahko pri tem pomagamo.