VSTAVE IN LEGE OTROKA

Kako leži otrok

Kadar je dojenček (ali bolj strokovno in suhoparno: plod) v materinem telesu obrnjen z glavico navzdol, njegov obrazek pa je obrnjen proti materini hrbtenici, je to najbolj idealno za porod (temu se reče zatilna vstava).

Nekateri otročički so obrnjeni z glavico navzdol in z obrazkom proti materinemu trebuhu (temu se reče temenska vstava).

No, imamo še take nagajivce, ki »sedijo« in so v materinem telesu obrnjeni z glavo navzgor, ritka pa je tista, ki prva potuje skozi porodni kanal (medenična vstava).

Oh ja, pa to še ni vse … ampak o tem kje drugje.

Torej vaši otročički sodijo med tiste, ki so v temenski vstavi – vsaj vaša deklica in otročiček, ki se zdaj pripravlja na prihod na svet.

Res je, da je temenska vstava nekoliko manj ugodna za porod kot zatilna – ker se otročiček rojeva s tistim delom glavice, ki ima večji premer (kot če bi se rojeval v zatilni). Ponavadi govorimo o tem, da je v dobi iztisa (v drugi porodni dobi) pričakovati, da bo ta nekoliko daljša. Ne bi pa rekla, da je temenska vstava kar sama po sebi že razlog za odločitev za (elektivni) carski rez. So še kaki drugi razlogi, ki bi vašo zdravnico napeljali k tej odločitvi? Morda bi bilo smiselno, da zaprosite še za mnenje in oceno drugega zdravnika? Če si želite naravnega poroda, po mojem znanju ne predhodni carski rez in ne temenska vstava nista kotraindikaciji sami po sebi.

Nisem še slišala, da bi pri temenski legi otročka obračali tako kot ga obračajo proti koncu nosečnosti, kadar je v medenični vstavi – temu se reče zunanji obrat in ga nekateri zdravniki (mislim na ginekologe porodničarje) obvladajo kot posebno spretnost, ne pa vsi.

Vaje (v angleščini):


raziščite tudi... je precej koristnih informacij:


V zvezi z zadnjo povezavo bi rada poudarila, da je poleg položaja med porodom podporno porodno okolje izjemnega pomena. če ilustriram: če boste rojevali z ekipo, ki bo skeptična do vaginalnega poroda, hkrati pa vas bo nenehno napeljevala (žal morda celo prisilila) v ležeči (ali polsedeči) položaj, namesto na položaj na vseh štirih, kjer gravitacija pomaga pri porodu, namesto da ga otežuje, je zelo verjetno, da bodo svojo skepso in domneve tudi uresničili/potrdili.

Res je dobro, da pred nameravanim carskim rezom (ali če bi svetovali še kak poseg) preverite, v kakšni legi je otrok v tistem hipu.

V primeru, da se boste odločili za carski rez, bi bilo zelo dobro, da se vnaprej pogovorite o vrsti anestezije. Če bi želeli epiduralno anestezijo za carski rez, se že prej, torej zdaj v nosečnosti, dogovorite o svojih željah. Mislim, da je to zelo dobra izbira, če vam je pomembno, da ste pri zavesti in da lahko svojega otroka vidite takoj ali pa če imate objektivne ali subjektivne zadržke glede popolne anestezije. V slovenskih bolnišnicah običajno ne želijo, da je ob operaciji navzoč kdo od bližnjih, a če si tega želite vi in vaš mož, je vredno vztrajati in si to priboriti.

Smiselno je tudi, da pri sebi preverite, kako sprejemate misel na carski rez, kako sprejemate drugačno obliko poroda od te, ki ste si jo želeli. Nekatere ženske se o svojih občutkih pogovorijo z nekom, ki jih lahko razume in podpre. Nekatere se tudi pogovorijo o tem, kaj se bo dogajalo, s svojim otročkom in mu zagotovijo svojo ljubezen itd.

Pomagate si lahko tudi z vizualizacijo dogodka: kako bo vse potekalo dobro in prav. Tudi po carskem rezu imate vso pravico ob sebi imeti otroka, koliko le zmorete in kolikor želite - morda bi lahko partner bival z vami po porodu v porodnišnici (npr. nadstandardna soba).Po takem porodu je včasih več težav z dojenjem - zelo dobre informacije in pomoč prek telefona vam nudijo svetovalke za dojenje pri La Leche League Slovenija - Društvo za podporo in pomoč doječim materam, ki organizirajo tudi redna srečanja – udeležite se jih lahko tudi kot nosečnica.