Marsden Wagner (1930 - 2014): Predlagam minuto plesa

Marsden Wagner
(1930 – 2014)
Obstranec po svoji izbiri … in ta trenutek v središču naših misli

Pripravila dr. Zalka Drglin
8.5.2014 

 Marsden G. Wagner je eden izmed ključnih osebnosti dvajsetega stoletja, povezanih s paradigmatskimi spremembami v obporodni skrbi na globalni ravni. Pri Združenju Naravni začetki smo imeli izjemno priložnost, da smo se v prizadevanjih za odlično obporodno skrb našli  na skupni poti. Konec aprila 2014 je gospod Marsden Wagner odšel. Družina, prijateljice in prijatelji, sodelavke in sodelavci so bodo družili v  slovesu 24. maja 2014 v kraju Lockford blizu Sacramenta v Kaliforniji, kjer so v družinskem grobu pokopani njegovi predniki.

Njegov odhod sproža poglobljen premislek o njegovem delu in tudi zaziranje vase:

·         Kje smo v gibanju za odlično obporodno skrb?

·         S kom se držimo za roke?

·         Kako sestavljamo obod podpornega kroga porodnice?

·         Kaj pomeni spoštovanje ženske zmožnosti rojevanja?

·         Kaj je bistvo babištva?

Kaj nam sporoča zdravnik, ki je svojo poklicno pot začel v prepričanju, da ženska brez pomoči porodničarja, brez zdravil in rabe sodobne tehnologije sploh ne more roditi otroka, potem pa ob  izkušnji, ko je priča spontanemu  rojevanju zunaj porodnišnice, ko je ženska v vsej svoji moči porodila  otročka, doživi življenjski preobrat?

Najprej nas prosi, da naj mu ne zamerimo, da si kot obstranec v svetu ženskih izkušenj vzame besedo in govori  o rojevanju, kajti kot moški ima omejen dostop do vednosti o porajanju, četudi je zdravnik in raziskovalec.

Nato pa poudari pomen središčne vloge ženske pri odločanju o porodni pomoči, kraju poroda in načinu rojevanja – kar dokazano pozitivno vpliva na zdravje otroka, matere in družine in prispeva k dobrobiti družbe. Kajti to, kako ženska rodi in kako rojstvo doživi otrok, pomembno zaznamuje življenje obeh. Ženske naj porod spet vzamejo v svoje roke.

Pri njegovem delu ženske  (in moške) specifične zmožnosti niso bile  deležne vrednostne obravnave. Prav nasprotno,  priznavanje lastnih (spolnih in drugih) omejitev in prepoznavanje drugačnosti sta bilo zanj temelj za uresničevanje edinstvenosti posameznice ali posameznika.

Nič ni dal na konvencije: pri svojih petinsedemdesetih letih je na pogovor za nacionalni časnik prišel v kavbojkah z veliko luknjo na kolenu.

Kdor ga je imel priložnost spremljati pri delu, je lahko začutil: Vztrajanje na poti uresničevanja spoštovanja  žensk, porodnic, mater in babic, ki ga je izražal z besedami in dejanji, je bilo povezano z njegovo ljubeznijo do  življenja nasploh. Poklicno izjemno dejaven oče štirih otrok, za katere je pretežni del odraščanja skrbel sam, je bil vajen združevanja različnih vidikov osebnega in strokovnega življenja, rad je imel živali, umetnost, še posebej glasbo,  in je pogosto sedel za klavir.

Prav malo mu je bilo mar, ali je komu to, kar je povedal kot svoje doumevanje resnice, všeč ali ne.

Zato smo ga videli priti, odlično opraviti svoje predavateljsko in svetovalno delo, in oditi; in ob tem še plesati, plesati.

če je kdo tarnal, je rad navedel izrek feministične aktivistke Emme Goldman: »Če ne morem plesati, to že ni moja revolucija.«

 

Gospod Marsden Wagner, hvala.

 

***

Nekaj besed o delih gospoda Marsdena Wagnerja

Gospod Marsden Wagner je bil profesor, perinatolog in epidemiolog, ki je po opravljanju zdravniškega poklica med drugim deloval kot predavatelj na univerzi, raziskoval in vodil je raziskovalne centre, petnajst let pa je bil vodja Oddelka za zdravje žensk in otrok pri Svetovni zdravstveni organizaciji, nato pa je deloval kot neodvisni svetovalec vladnim in nevladnim organizacijam v številnih državah.

Od leta 2000 je kot svetovalec in predavatelj sodeloval z več kot šestdesetimi državami; aktiven je bil tudi kot izvedenec pri sodnih procesih, povezanih z delovanjem babic. Kot avtor je podpisan pod 149 znanstvenih prispevkov, triindvajset knjižnih poglavij in petnajst znanstvenih publikacij, objavljenih v angleščini, nekatere izmed njih pa so na voljo tudi v španščini, ruščini, italijanščini, japonščini, hrvaščini, kitajščini, švedščini, danščini in hebrejščini, in seveda tudi slovenščini.

V Sloveniji tisti, ki se strokovno ukvarjamo s tematiko rojevanja, morda najbolj poznamo njegovo kanonično delo Pursuing the Birth Machine, v svetu pa je izjemno odmevno njegovo zadnje strokovno oz. znanstveno delo, Born in USA. How a Broken Maternity System Must be Fixed to Put Women and Children First, zaradi katerega so ga poimenovli "žvižgač" (whistleblower) v porodništvu. Njegov priročnik Creating your Birth Plan smo prevedli v slovenščino,  pri nas nosi naslov Moj porodni načrt.

Prejel je številne nagrade, med drugim »Professional Achievement Award«, UCLA School of Medicine; »Alumnus of the Year«, UCLA School of Medicine 1995 in »Living Treasure Award«, Mothering Magazine, ZDA.

Sodeloval je pri dokumentarnih filmih kot je Orgazmičen porod (Orgasmic birth) avtorice Debre Pascali-Bonaro, The Business of Being Born (Ricki Lake) in pri številnih drugih, kot je Born in the USA, Attending Birth ...

Bil je izjemen poznavalec zdravstvene skrbi za nosečnice, porodnice in skrbi za ženske in otroke po porodu v industrializiranih državah, izrazit podpornik »na znanstvenih izsledkih temelječe« prakse, kjer je raba tehnologije, zdravil in posegov med nosečnostjo in porodom premišljena, in neutruden zagovornik babic kot ključnih nosilk kakovostne obporodne skrbi, ki po potrebi sodelujejo z zdravnicami in zdravniki ter drugimi strokovnjaki.

***

Marsden Wagner in njegovo delo v Sloveniji

Pri Združenju Naravni začetki smo ga najprej spoznavale kot avtorja, soavtorja ali urednika številnih  znanstvenih, strokovnih in poljudnih besedil o porodni pomoči, babištvu in izzivih sodobnega rojevanja, med drugimi tudi publikacij, kot so: Wagner, M., Pursuing the Birth Machine. The Search for Appropriate Birth Technology, ACE Graphics, Camperdown 1994, ki je že omenjena zgoraj, pa pomembne knjige, ki jo je izdala Svetovna zdravstvena organizacija - World Health Organization. Having a Baby in Europe, Public Health in Europe, No. 26, WHO Regional Office for Europe, Copenhagen 1985 ter publikacije, ki jo je napisal skupaj z življensko spremljevalko in se posveča problematiki medicinske pomoči pri težavah s plodnostjo: Stephenson, P. in Wagner, M. (eds.), Tough Choices: In Vitro Fertilization and the Reproductive Technologies, Temple University Press, Philadelphia 1993.

Potem smo začenjale slediti konferencam in tisku organizacije Midwifery Today, v kateri je bil izjemno aktiven kot predavatelj in pisec besedil v istoimenski reviji. Številni članki so prosto dostopni na sledečih povezavah

In potem se je odprla možnost neposrednega sodelovanja: na konferenci Midwifery Today leta 2005 sem ga po predavanju prosila za pogovor o situaciji v Sloveniji in o izkušnjah, ki bi jih morda hotel podeliti.

 • Do novembra 2006 je bil pripravljen njegov prispevek za prvo mednarodno konferenco s področja rojevanja v Sloveniji z naslovom Rojstvo, kjer so bili predstavljeni nekateri rezultati prve nacionalne raziskave o tem, kako ženske doživljajo obporodno skrb v Sloveniji, ki ga je tudi predstavil in nato sodeloval pri pogovorih s strokovnjakinjami, materami in novinarkami. Odzivi so bili burni.
 • Leto kasneje smo v Sloveniji gostile babico Ino May Gaskin z njenim celodnevnim sklopom predavanj in delavnic, združenim z izidom prevoda Modrosti rojevanja, ki ji je v decembru 2008 sledila sestrica – knjiga Moj porodni načrt. Avtor je obiskal Ljubljano, predstavil knjigo na novinarski konferenci v SEMu in popoldne številni publiki v Kavarni Union ter dal nekaj odmevnih intervjujev.  V slovenščini imamo torej na voljo njegov priročnik Moj porodni načrt, ki ga je založila založba Sanje http://www.sanje.si/knjigarna/oblikujte-svoj-porodni-nacrt.html Zanj bi rekla, da je eno najboljših porodnih orodij, ki ga lahko danes nosečnica vzame v roke zato, da bi se okrepila in si zagotovilamožnosti in pogum za dostojanstven porod.
 • Na naši spletni strani si lahko preberete njegov uvodnik v Moj porodni načrt, napisan prav za slovensko izdajo.
 • Za publikacijo Rojstna mašinerija, ki je izšla leta 2009, je prispeval poglavje s pomenljivim naslovom Evolucija k žensko osrediščeni obporodni skrbi , besedilo najdete na naši spletni strani. Leta 2010 se je kot prvopodpisnik pridružil podpisom pod Porodno pobudo za odlično obporodno skrb, ki jo lahko v najdaljši različici preberete tule http://www.mamazofa.org/sites/default/files/akcije/56-porodna-pobuda/por... ... krajšo različico in tisto v angleščini pa tudi ni prav težko najti na naši spletni strani.
 • S svojimi izkušnjami je pomagal tako slovenskim babicam pri prizadevanju za večjo samostojnost kot tudi posameznim ženskam s specifičnimi vprašanji glede porodne pomoči.

Tule spodaj sledi še več povezav na besedila Marsdena Wagnerjav slovenskem jeziku: o njegovih pogledih in ugotovitvah o porodu, porodni pomoči in rojevanju; tudi z nekaj navedbami:

 • Ob njegovem prvem obisku na naše povabilo v Sloveniji (bil pa je v Sloveniji že nekoč prej) je bil v Sobotni prilogi časopisa Delo dne 2.12.2006 objavljen pogovor z njim, naslovila sem ga Pri porodu ne tvegajo zdravniki, tvegajo ženskeTakrat sem ga predstavila kot izzivalca kodeksa tradicionalnega porodništva, neposrednega in neomajnega. Sam je pritrdil, da se še vedno počuti kot disident, kot se je tudi poimenoval v naslovu prispevka Confessions of a Desident v publikaciji Childbirth and Authoritative Knowledge, ki je izšla v letu 1997.
 • Če menite, da je življenje še kaj drugega kot strinjanje z že uveljavljenim, in hočete videti čez in iti preko, je intervju v Oni tako super obvezno čtivo ob Mojem porodnem načrtu: Nika Vistoropski: Dr. Marsden Wagner, porodničar. Polovica žensk, ki hodi po Ljubljani, ima pohabljene genitalije, priloga časnika Delo, Ona, 13.1.2009. http://www.sanje.si/knj_novice.php?id=403
 • »O tem, da naj ženske med nosečnostjo ter porodom in po njem vzamejo nadzor v svoje roke, nam govori moški, ki je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s prepričanjem, da porodnica nikoli ne bi mogla roditi brez njegove pomoči - danes pa je strasten zagovornik opolnomočenja žensk!«
 • dr. Zalka Drglin v intervjuju za Indirekt
 • Revija Mama: Moj porodni načrt, 1.4.2014, http://www.sanje.si/images/clanki/moj_porodni_nacrt_mama.pdf
 • Edita Žugelj: Intervju: dr. Marsden Wagner: Naravni porod – izraz ženske moči http://www.bibaleze.si/clanek/nosecnost/intervju-dr-marsden-wagner-naravni-porod-izraz-zenske-moci.html; intervju je bil opravljen decembra 2008.
 • Zalka Drglin: Ljubezenske tehnike, porodni načrt in dr. Marsden Wagner. Kaj ste si vedno želeli vprašati svojega ginekologa, pa ste seznam pozabili doma, Naša lekarna, http://www.sanje.si/knj_novice.php?id=417
 • Natalija Mljač: Naredite si svoj porodni načrt, Slovenske novice, 08.12.2008 http://www.sanje.si/knj_novice.php?id=381
 • Helena Primic: Sestavite porodni načrt, Žurnal, 8.12.2008
 • Franceska Žumer:  Otrok in družina

***

Na povezavi http://vimeo.com/94470084 najdete objavo enega zadnjih javnih intervjujev, posnetega v času konference Midwifery Today v jeseni 2010.

Morda za  konec: predlagam minuto plesa, ki poveže telo in duha tu in zdaj, tebe, vas in nas.