JUNINA HIŠA KRANJ

Junona je bila v starorimski mitologiji boginja nosečnic in družinskih mater in pod njenim imenom Združenje Naravni začetki v Kranju nadaljuje s programom, ki je namenjeno (bodočim) staršem.
Pripravljamo celostno podporo v obporodnem obdobju, to je v obdobju nosečnosti, poroda in obdobja po porodu. Dejavnosti programa se delijo na tri aktivnosti:
1.)    Delavnice za (bodoče) starše.
2.)    Individualno informiranje in svetovanje o obporodnem obdobju (osebno, prek telefona ali e-pošte).
3.)    Individualno nudenje pomoči v obporodnem obdobju na domu.
Za informiraje in svetovanje ter pomoč na domu pišite na info@mamazofa.org ali pokličite na 030/321-355.
Program podpira Mestna občina Kranj.

PODROBNEJE O PROGRAMU
DELAVNICE

Poglobimo se v porod: Krogi navznoter in krogi navzven
Kdaj: Sobota, 6. april 2013, 10.00-12.00
Kje: Auris, Huje 23a, Kranj
Vodi dr. Zalka Drglin
Kot nosečnico ali kot mamo vas prav toplo vabimo na poglobljen pogovor o porodu:
•    Kot mama boste v zaupnem krogu prisluhnile drugim in sebi: podelile bomo porodne zgodbe kot del pomembnih življenjskih izkustev, sodelovale pri raziskovanju radosti, bolečin in modrosti poroda – ne glede na to, ali je od vašega poroda minilo nekaj mesecev ali več desetletij.
•    Kot nosečnica boste na podlagi informacij, pričevanj, premislekov in pogovora raziskovali svoj pogled na porod, svoje strahove in pričakovanja ter značilnosti odlične obporodne skrbi, utemeljene na sodobnih spoznanjih o tem, kaj res potrebujeta otrok in mama med porodom. Tako boste oblikovali svoj porodni načrt za rojstvo vašega posebnega otročka. Porodni načrt je zgoščeno sporočilo o tem, kdo ste vi, ki rojevate in kakšno pomoč, podporo in posege med tem pričakujete, od koga in v kakšnih okoliščinah.
Toplo torej vabljeni na poglobljen pogovor o porodu: gre za intenzivno srečanje, ki krepi matere in nosečnice, ki hočejo pogumno potovati vase in se povezovati navzven.
Dr. Zalka Drglin, raziskovalka in svetovalka, vodja programov pri Združenju Naravni začetki, avtorica znanstvene publikacije Rojstna hiša. Kulturna anatomija poroda, soavtorica in urednica znanstvene publikacije Rojstna mašinerija. Sodobne obporodne vednosti in prakse na Slovenskem, in priročnika za obporodne stiske Zima v srcu. Ko se materinstvu pridružita žalost in tesnoba, radost pa odide, soavtorica poziva Porodna pobuda Za odlično obporodno skrb.
---

Kdo naj bo z mano pri porodu: delavnica o spremljevalcih/spremljevalkah pri porodu
Kdaj: Sobota, 13. april 2013, 10.00-12.00
Kje: Auris, Huje 23a, Kranj
Vodi: Irena Šimnovec
Prisotnost in podpora spremljevalcev/k pri porodu sta za večino porodnic zelo pomembni, še posebej če ženska rojeva v okolju, ki ga ne pozna, in z zdravstvenim osebjem, ki ga pri porodu sreča prvič. Delavnica je namenjena nosečnici in vsem tistim, ki jo bodo spremljali pri porodu; partner, prijateljica, mama, sestra ali katera druga bližnja oseba.
V dveh urah se seznanimo z nalogami spremljevalca/ke v nosečnosti in med porodom. Pri tem spoznamo različne načine, kako lahko v tej čudoviti in prav posebni vlogi, ko smo priča čudežu življenja, pomagamo porodnici pri fizičnem in psihičnem udobju v različnih fazah poroda.
Irena Šimnovec je univ. dipl. dramaturginja, plesalka 5Ritmov. Izobraževala se je na Inštitutu za integralno terapijo v Avstraliji na področju psihoterapije in se izpopolnjuje na School of Movement Medicine v Angliji na področju gibalne terapije. Je pobudnica in ena od soustanoviteljic Združenja Naravni začetki. V središču njenega zanimanja je porod, življenjski prehodi, žensko zdravje ter celosten pristop k zdravju in življenju nasploh. Vodi programe, delavnice, predava, je avtorica člankov in soavtorica Porodne pobude Odlična obporodna skrb ter knjižice Moj trebušček, najin porod, naše rojstvo.
---
Ko postanemo starši: delavnica o pripravi na vsakdanje življenje z dojenčkom
Kdaj: Sobota, 20. april 2013, 10.00-12.00
Kje: Auris, Huje 23a, Kranj
Vodi: Damijana Medved
Na delavnici bomo povsem praktično spregovorili o izzivih, ki pridejo z rojstvom otroka. Posebno pozornost bomo namenili hranjenju, spanju, izločanju, nošenju, … Obenem bomo osvetlili materin svet, ki se z rojstvom otroka spremeni ter nanizali nekaj strategij za čimbolj polno in radostno materinstvo/starševstvo.
Damijana Medved je po formalni izobrazbi univ. dipl. literarna komparativistka in bibliotekarka. Rojstvo otrok jo je pripeljalo na novo pot: tako osebno kot poklicno in jo pripeljalo do Naravnih začetkov. Oblikovalka in koordinatorka programov v Družinskem središču Junina hiša Kranj. Kot koordinatorka podpornih skupin za mamice večjo pozornost posveča poporodnemu obdobju. Izvajalka indvidualne pomoči na domu.

INDIVIDUALNO INFORMIRANJE IN SVETOVANJE

Program Družinsko središče Junina hiša Kranj združuje izobraževanje, informiranje, podporo in svetovanje nosečnicam, njihovim partnerjem ter mladim staršem. Gre za celostno podporo v obporodnem obdobju, to je v obdobju nosečnosti, poroda in obdobju po porodu.
Z individualnim informiranjem in svetovanjem v obporodnem obdobju se posvetimo vsakemu posameznemu uporabniku/uporabnici ter informiramo/svetujemo preko telefona: 030/321-355, e-pošte: info@mamazofa.org ali osebno.
Informiranje in svetovanje izvajajo dr. Zalka Drglin, Irena Šimnovec in Damijana Medved.

INDIVIDUALNO NUDENJE POMOČI V OBPORODNEM OBDOBJU NA DOMU

Pomoč na domu je prilagojena in prikrojena prav vašim potrebam in željam.
Po predhodnem telefonskem pogovoru vas bo na vašem domu obiskala sodelavka Združenja Naravni začetki in vam pomagala, da boste lahko zaobjeli izzive, ki jih pred vas postavlja starševstvo. Tako nudimo pomoč na domu nosečnicam, ki so v bolniškem staležu in si želijo pogovora in družabništva in/ali pomoč pri usklajevanju skrbi za starejše otroke.
Po rojstvu otroka pa vam nudimo pomoč pri negi in skrbi dojenčka, usklajevanju skrbi za starejše otroke, pogovor in družabništvo, pomoč pri ovrednotenju porodne izkušnje, pomoč pri vzpostavitvi kontaktov z drugimi mamami in strokovnjaki s področja zgodnjega starševstva, skratka pomoč pri osvajanju nove vloge, ki jo prinaša rojstvo otroka.
Čas, dolžina in oblika pomoči na domu usklajujemo s posamezno uporabnico/uporabnikom.
Pomoč na domu ne nadomešča medicinske obravnave zdravstvenega strokovnjaka.