POGLOBIMO SE V POROD: KROGI NAVZNOTER IN KROGI NAVZVEN

Zakaj je porod doživetje, ki se ga ženske še po mnogih letih spomnijo do zadnje podrobnosti?

Dr. Zalka Drglin: Z rojstvom otroka ženska postane mama; iz najtesnejše povezave v notranjosti njenega telesa se otrok prvič loči od nje in ji pogleda v oči. Da bi ženska lahko rodila otroka, se njeno telo odpre kot nikoli v življenju – gre za izjemne telesne in duševne procese, pri katerih je hkrati močna in zelo ranljiva. Njeno doživljanje sebe, okolja in ljudi, ki so krog nje, se ji bo vtisnilo v spomin. Vprašajte svojo babico o tem, kako je rodila vašo mamo ali očeta: ključni dogodki v naših življenjih imajo posebno mesto v naših spominskih knjigah.

Kako pomembne so pozitivne porodne zgodbe za nosečnice?

Dr. Zalka Drglin: Pozitivne porodne zgodbe protiutež prevladujočim podobam poroda kot mučnega dogodka. Ko ženska, ki pričakuje otroka, oblikuje svojo predstavo o porodu, potrebuje navdihujoče zgodbe mater, da se o njih uči zase in za svojega otroka, ki bo kmalu prišel na svet. Pričevanja o tem, kako so doživljale popadke, kaj so storile, ko je bila bolečina na svojem vrhu, kaj je njim pomagalo, s katerimi zadregami so se srečevale, in kako so jih premagala, kaj jim je pomenila babica in kako so spet prišle v stik s svojimi močmi, ko so podvomile vase: to so deli pomembnega izročila, ki ga lahko da ženska ženski, da se namesto strahu začne krepiti zaupanje v lastne zmožnosti rojevanja.

Se na porod sploh lahko zares pripravimo ali je to nekaj, kar se zlahka izmuzne našemu nadzoru?

Dr. Zalka Drglin: Sam porod je proces, ki ga porodnica ne more zavestno nadzorovati; če ni večjih zdravstvenih težav pri otroku ali materi, je najbolje, da poteka spontano in da se mu porodnica prepusti. Na porod pa se je smiselno pripraviti tako, da naredimo načrt porodne skrbi – to je sporočilo zdravstvenim strokovnjakom, s katerimi se v porodnišnici pogosto srečate prvič, o tem, kdo ste vi, ki
rojevate in kakšno pomoč, podporo in posege med tem pričakujete, od koga in v kakšnih okoliščinah. V njem je v nekaj besedah zgoščen oseben pogled posameznice ali para, ki se jima rojeva otrok, s ključnimi poudarki na potrebah otroka in matere po individualizirani skrbi. Lahko bi rekli, da je porodni načrt haiku o rojstvu vašega prav posebnega otročka.

Bolj ko lahko posameznica svoje porodno okolje sooblikuje tako, da bo v njem sproščena in
domača, kjer lahko odvrže nepotreben nadzor nad telesom in kjer se lahko usmeri na svoje
notranje moči, pri tem pa uporablja dihalne tehnike, vizualizacijo, masažo in tako dalje, lažje
ji bo porajati otročka. Dobro je, da ženske polagoma opuščamo napačno predstavo o porodu
kot muki, ki naj bi jo prestale za to, da postanemo matere in se medsebojno podpremo pri
uresničevanju pogojev za porod kot radosten in okrepljujoč dogodek.
---
Več pa na delavnici Poglobimo se v porod: krogi navznoter in krogi navzven, ki jo bo v soboto, 6. aprila 2013, od 10.00-12.00 v prostorih društva Auris, Huje 23a v Kranju vodila dr. Zalka Drglin.

Delavnica je del projekta Junina hiša Kranj, ki ga podpira Mestna občina Kranj. Vstopnine ni, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki.

Prosimo za prijave na info@mamazofa.org ali 030/321-355.