Ženske si želijo poroda, ki bo varen tako za otroka kot zanje

Sabina Lavrič, STA, objava 13. 5. 2017

Rojstvo otroka je eden lepših trenutkov v življenju staršev, tudi če porodna izkušnja marsikdaj ni čarobna in v nekaterih primerih drugačna, kot si jo zamisli nosečnica. Na to vpliva tudi način poroda, za katerega se odloči. Izbira obstaja, vsem nosečnicam je skupno le, da si želijo roditi varno, navaja raziskovalka porodne kulture Zalka Drglin.

Dobro je, da bodoča mamica v času nosečnosti po posvetu s strokovnjakom naredi svoj porodni načrt, a je hkrati pripravljena, da se lahko njene želje, ko pride čas za to, v hipu spremenijo. Lahko da ji bo med popadki lažje, če bo ležala na boku, če bo sedela, čepela ali klečala, lahko da ji bo bolečina popustila med hojo, v vodi ali šele s pomočjo zdravil.

Vodja programov pri Združenju za informiranje, svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki Drglinova je za STA opozorila, da ne moremo govoriti o enem "pravilnem" načinu poroda, primernem za vse. Za številne je ustrezen fiziološki oz. spontan porod, nekatere pa potrebujejo porodno oskrbo s posegi, zdravili ali pa operacijo, na primer vakuumski porod ali carski rez.

Od tega je po njenih besedah tudi odvisno, kje bo ženska rodila in s kakšno strokovno pomočjo. "Ženska naj oblikuje lastne pretehtane predstave o tem, kako bi rodila, seveda ob upoštevanju zdravstvenega stanja, premisli pa naj tudi, kdo od bližnjih bo takrat z njo," je pojasnila.

"Zmorem roditi na prvinski način!"

Eden naravnejših načinov je porod v vodi, za katerega se je v Porodnišnici Postojna odločila 31-letna Marjetka Pezdir Kofol iz Izole, mama treh otrok.

"Dokler sem zmogla, sem bila na nogah. Hvaležna za vsak popadek, a vedno bolj usmerjena vase, v svoj notranji svet - z molitvijo sem ohranjala dobro voljo in navdušenje," je za STA delila svojo porodno izkušnjo. Po dveh urah, ko je tudi noge niso več držale, je šla v vodo le še na porod.

"Babica mi je pomagala najti položaj, ki mi je ustrezal, po nekaj popadkih je na svet priplavala čudovita deklica. Neprecenljiv občutek je, ko zagledaš rob glavice - takrat telo kar samo prevzame pobudo in naredi vse, kot je prav. V glavi pa je eno samo navdušenje in hvaležnost. Zmorem roditi na tak prvinski način," je opisala svoje takratne občutke.

Porod v vodi se omogoči na željo zdrave porodnice, katere nosečnost je potekala brez zapletov. Topla voda naj bi blagodejno in sproščujoče vplivala na nosečnico in manj je možnosti, da bo potrebovala zdravila za zmanjšanje bolečin.

Leta 1995 v Sloveniji prvi porod v vodi

Svojega zdaj 21-letnega sina je v Porodnišnici Postojna kot prva tam povila Tanja Potočnik. "V prvi vrsti si nisem želela roditi leže na postelji, prisiljena v položaj na hrbtu in po ustaljeni praksi slovenskih porodnišnic, ki je bila pred 21 leti, ko sem prvič rodila, edina praksa v Sloveniji in je še dandanes značilna za večino slovenskih porodnišnic," je svojo odločitev pojasnila za STA.

"Poleg tega sem si želela roditi naravno, brez nepotrebnih medicinskih posegov, saj sem verjela v to, da sem kot zdrava ženska tega zmožna," je še dodala Potočnikova, ki je drugega, zdaj 15-letnega sina, prav tako rodila v vodi.

"Voda je element, do katerega številne nosečnice in porodnice čutijo veliko privlačnost in lahko bistveno olajša porod," je pojasnila Drglinova in dodala, da ima porod v vodi tako kot vse druge različice porodov svoje omejitve in tveganja.

"Bistveni del vsakega porodnega okolja, naj gre za bolnišnico ali porod doma, pa je strokovna pomoč, za fiziološki porod je to kompetentna babica, ki po potrebi sodeluje s porodničarjem ali porodničarko in drugimi zdravstvenimi strokovnjaki," je še povedala Drglinova.

Porod doma pri nas ni zakonsko urejen, nosečnicam zato tudi ni povsod omogočen dostop do babiške obravnave, česar se v Zbornici zdravstvene in babiške nege - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije zavedajo. Ob nedavnem svetovnem dnevu babic, 5. maju, so zagotovili, da to področje sistemsko urejajo.

Ženska poleg partnerja kdaj potrebuje tudi dodatno, žensko oporo

Ženske se na združenje Naravni začetki obračajo tudi, ko raziskujejo, kakšna porodna pomoč jim je v Sloveniji na voljo. Nosečnice lahko stopijo v stik s katero od t. i. porodnih doul.

Potočnikova se s tem ukvarja že nekaj let, uradno od leta 2009. "Ženskam, ki me poiščejo, pomagam najprej pri pripravah na porod z informiranjem in s psihološko podporo /.../ Moja naloga je, da se prilagodim njenim željam in potrebam in jo v skladu z njimi podprem. Če želi, jo spremljam tudi med porodom in krajši čas po njem," je pojasnila. Na ta način je pomagala že več kot 30 ženskam, pri porodu jih je spremljala nekaj manj.

Doulo po njenih navedbah najpogosteje poiščejo nosečnice, ki si želijo povsem naraven in ali vsaj čim manj medikaliziran porod in ki čutijo, da poleg partnerja potrebujejo še dodatno, žensko podporo ali podporo izkušene osebe, ki ji zaupajo.

Potočnikova je sicer med možnostmi glede na kraj poroda omenila še porod v porodnem centru, ki ga v Sloveniji nimamo, med manj pogostimi načini poroda pa izpostavila poleg poroda v vodi še porod na pručki, na Romanskem kolesu, porod s pomočjo hipnoze in precej tvegan neasistiran porod doma, tj. brez pomoči strokovnega osebja.

https://www.sta.si/2383879/zenske-si-zelijo-poroda-ki-bo-varen-tako-za-o...
http://www.politikis.si/?p=185703