V stiski

Elektronska pošta: info@mamazofa.org

Osebna pomoč: informacije na telefonu 01 544 34 79 ali 030 321 355

Forum Obporodne stiske

Ste noseči ali ste pravkar rodili? Ste izčrpani, vas muči tesnoba, nespečnost, se počutite, kot da to niste vi? Vas ob pogledu na romantične fotografije nosečnice ali srečno se smehljajočih mater z dojenčki stisne okrog srca? Niste sami.

Ob zanositvi in v času nosečnosti se že na ravni fizioloških procesov dogajajo izjemne stvari, prav tako se na duševni ravni odvijajo številni procesi, ko se soočate z dejstvom, da boste prav zares mama. Pogosto je obdobje pričakovanja prvega otroka zaznamovano tudi z zaključevanjem nekaterih pomembnih dejavnosti, kot je zagovor diplome, selitvijo, odločitvijo za skupno življenje s partnerjem, urejanjem doma, z zaposlitvenimi in finančnimi izzivi. Vse skupaj je lahko prav razburljivo. Mame postajamo v najrazličnejših življenjskih okoliščinah, ki niso vedno naklonjene naši novi vlogi.

Kot žensko, ki pod srcem nosi otroka, vas morebiti zelo skrbi za zdravje otroka in za svoje zdravje – razlogi so lahko utemeljeni ali pa je strah neutemeljen. Morebiti vas je strah poroda in imate občutek, da ste pred preizkušnjo. Mogoče  se s temi temami zelo veliko ukvarjate in se kar ne morete sprostiti,  morebiti se srečujete  z depresivnostjo ali tesnobo. Črne misli, ki vztrajajo in nenehna nagnjenost k joku ali tesnoba, ki kar ne mine, so znak, da potrebujete nekaj več podpore in morebiti pomoč pri razreševanju duševnih tegob ali težav.

Rojstvo otroka in življenje z novorojenko ali novorojenčkom, pa nato dojenčkom so čudovit del  življenja. Prinesejo mnogo veselja, zadovoljstva in drugih prijetnih občutkov, prav nič nenavadno pa ni, da so nekatere ženske po porodu nerazpoložene, nemirne, jokave, žalostne ali jezne.

Nekatere ženske trpijo tudi zaradi hudega ali težkega poroda ali poroda, ki se je končal drugače od pričakovanega. Z žalostjo, jezo, tesnobo, občutki krivde se srečujejo mame, pa tudi očetje, nekatere ženske podoživljajo porod, trpijo zaradi nočnih mor.

Nekatere se soočijo z izgubo otroka.

Ni sem vam treba skriti v kot omare, prvi korak k boljšemu počutju je, da si svoje občutke priznate. Prepričani ste lahko, da vaše slabo počutje ne bo trajalo večno, na koncu temnega tunela je svetloba. To nam potrjujejo izkušnje številnih žensk, ki so izkusile temno plat materinstva. Kot je rekla ena izmed njih: "Neko jutro sem se zbudila in nenadoma ni bilo tiste lepljive megle, ki mi je stiskala prsi, barve so bile ostre in jasne, in moje telo polno življenja. Sinko je nekaj začebljal in ko sem se zazrla v njegove oči, me je prvič po porodu preplavil val ljubezni."

Pomembno je, da vsaka ženska, ki postaja mati, ve za poporodne stiske, prav tako pa je pomembno, da vedo zanje tudi njeni bližnji. Zgodi se, da oni prvi opazijo, da posameznica trpi. Informacije o poporodnih stiskah omogočajo boljše razumevanje dogajanja in olajšajo iskanje ustrezne pomoči.

(Z dovoljenjem avtorice deloma povzeto po: Zalka Drglin: Angeli z mokrimi krili ne letijo. Onstran smehljaja: poporodne duševne stiske, IVZ, Ljubljana 2011)

Pokličite nas ali nam pišite po elektronski pošti ali na forum ali pridite na osebni pogovor.

Poslušale vas bomo ali skrbno prebrale vaše pismo in ponudile podporo, svetovanje in pomoč.

Pomoč je namenjena tudi svojcem.

 

PODPORNA SKUPINA  proMAMA 2014 - za ženske s hudo (ob)porodno izkušnjo

Podporna skupina s strokovnim vodstvom: po bolečem prehodu v materinstvo podelite svojo (ob)porodno zgodbo, okrepite se, usmerite se k celjenju

Zbiramo prijave za udeležbo v podporni skupini začela s ciklusom štirih srečanj vsak drugi ponedeljek Začnemo 15. septembra 2014.  Prijava na e-naslov zalka.drglin@mamazofa.org.

Več informacij na povezavi: proMAMA

 

Obrnete se lahko tudi na Zavod Objem; telefon: 051 245 013.

Nežno me objemi