Delavnice Junina hiša Kranj

Namenjene so staršem in bodočim staršem. Sofinancira jih MO Kranj.

1. Poglobimo se v porod: Krogi navznoter in krogi navzven
Sobota, 6. april 2013  Vodi: dr. Zalka Drglin
Kot nosečnico ali kot mamo vas prav toplo vabimo na poglobljen pogovor o porodu:
•    Kot mama boste v zaupnem krogu prisluhnile drugim in sebi: podelile bomo porodne zgodbe kot del pomembnih življenjskih izkustev, sodelovale pri raziskovanju radosti, bolečin in modrosti poroda – ne glede na to, ali je od vašega poroda minilo nekaj mesecev ali več desetletij.
•    Kot nosečnica boste na podlagi informacij, pričevanj, premislekov in pogovora raziskovali svoj pogled na porod, svoje strahove in pričakovanja ter značilnosti odlične obporodne skrbi, utemeljene na sodobnih spoznanjih o tem, kaj res potrebujeta otrok in mama med porodom. Tako boste oblikovali svoj porodni načrt za rojstvo vašega posebnega otročka. Porodni načrt je zgoščeno sporočilo o tem, kdo ste vi, ki rojevate in kakšno pomoč, podporo in posege med tem pričakujete, od koga in v kakšnih okoliščinah.
Toplo torej vabljeni na poglobljen pogovor o porodu: gre za intenzivno srečanje, ki krepi matere in nosečnice, ki hočejo pogumno potovati vase in se povezovati navzven.
Prosimo za prijave.

 2. Kdo naj bo z mano pri porodu: delavnica o spremljevalcih/spremljevalkah pri porodu
Sobota, 13. april 2013, 10.00-12.00
Vodi: Irena Šimnovec
Prisotnost in podpora spremljevalcev/k pri porodu sta za večino porodnic zelo pomembni, še posebej če ženska rojeva v okolju, ki ga ne pozna, in z zdravstvenim osebjem, ki ga pri porodu sreča prvič. Delavnica je namenjena nosečnici in vsem tistim, ki jo bodo spremljali pri porodu; partner, prijateljica, mama, sestra ali katera druga bližnja oseba.
V dveh urah se seznanimo z nalogami spremljevalca/ke v nosečnosti in med porodom. Pri tem spoznamo različne načine, kako lahko v tej čudoviti in prav posebni vlogi, ko smo priča čudežu življenja, pomagamo porodnici pri fizičnem in psihičnem udobju v različnih fazah poroda.

3. Ko postanemo starši: delavnica o pripravi na vsakdanje življenje z dojenčkom
Sobota, 20. april 2013, 10.00-12.00
Vodi: Damijana Medved
Na delavnici bomo povsem praktično spregovorili o izzivih, ki pridejo z rojstvom otroka. Posebno pozornost bomo namenili hranjenju, spanju, izločanju, nošenju … Obenem bomo osvetlili materin svet, ki se z rojstvom otroka spremeni ter nanizali nekaj strategij za čimbolj polno in radostno materinstvo/starševstvo.