POGOSTA VPRAŠANJA O NOSEČNOSTI IN PORODU

Vabim vas k pogovorom o PORODU, ki tečejo dalje, ko izključimo elektronske naprave.

Pred vami je (i)zbrana  igra vprašanj in odgovorov, premislekov, osvetlitev in nadaljnjih vprašanj o NOSEČNOSTI, PORODU IN POPORODNEM OBDOBJU, ki smo jih ustvarjali na forum Porod po meri ženske.

Ko bi se srečale na moji ljubljeni ljubljanski tržnici, kjer menjam svoj zaslužek za ljubljansko ledenko, kislo repo s kmetije z mestnega obrobja, grozdje in fige  s Primorske, mandarine z Neretve, in šmarnice s Polhograjskega hribovja, in kjer – kar je najmanj toliko pomembno -  menjam pozdrave z ljudmi in psi in druge informacije, in ganjena kukam k dojenčkom, ki sem jih spoznavala, ko smo se srečevali z njihovimi nosečimi mamami in pričakujočimi pari, se s kom objamem, - no, ko bi se srečale na ljubljanski tržnici, si morda ne bi pokimale in zaželele lepega dne, ker se na videz ne poznamo.

Na forumu Porod po meri ženske, našem virtualnem središču, z druženjem med tabo in mano, med nami tremi, v skupini številnih radovednih žensk in moških, ustvarjamo prostor podobno pomembnih menjav, in smo si morda prav tako blizu in dobrodošli.

Zame sta dragocena vsako vprašanje in vsaka iztočnica. Niz, ki se odpre z odgovori in novimi vprašanji ter komentarji, vas vabi k sodelovanju.

Kot svetovalka in moderatorka sem prispevala svoj del raziskovanja, izkušenj in znanja, ki je vedno nedokončno in nepopolno. Odgovori so namenjeni temu, da pokažejo smer, morda se kje postavi vprašanj, kjer je bila pika; morda osvetlijo kaj, kar je prej stalo ob robu, pa je del središča.

Srčno upam, da gre za pogovor, ki teče dalje, ko na vseh straneh izključimo elektronske naprave.

Vprašanja in odgovore sem uredila po svoji presoji. Prispevki so namenjeni informiranju in ne morejo nadomestiti posveta pri ustreznem strokovnjaku. Če menite, da potrebujete strokovno pomoč, se obrnite na babico, zdravnika, svetovalko, psihoterapevta in podobno.

Forum Porod po meri ženske je javno dostopen.

dr. Zalka Drglin, vodja programov, moderatorka, svetovalka, Združenje Naravni začetki
Ljubljana,  2010