CARSKI REZ

Koliko carskih rezov je mogoče opraviti pri posameznici?

Draga Zajčica, sprašujete, kolikokrat je mogoče roditi s carskim rezom. V določenih primerih res ne gre brez pomoči carskega reza, v Sloveniji običajno ne priporočajo več kot tri carske reze. Vendar to ni neomajno pravilo, ker se ženske in njihove maternice zelo razlikujejo in je mogoče, da ženska s pomočjo carskega reza rodi tudi štiri otroke (jaz jo poznam, na primer). Morda lahko za podrobnosti še vprašate vašega ginekologa/ginekologinjo. Najbrž vam bo potrdil, da bodo pri tretjem carskem rezu lahko vsaj približno ocenili, kaj bi za vas pomenila četrta nosečnost in porod in vam tako dali čim bolj konkretne informacije in priporočila.

Res, tudi po carskem rezu je mogoče roditi vaginalno, odvisno od razlogov, ki so prvič (in drugič) pripeljali do carskega reza. V nekaterih primerih lahko rečemo, da je carski rez zelo verjeten, v drugih situacijah pa je vaginalni porod bolj verjeten. Ob tem je seveda nujna skrbna spremljava otrokovega in materinega stanja.

Za carski rez se lahko uporablja splošna anestezija (niste pri zavesti) ali pa spinalna anestezija (ne čutite bolečin, ste pa budni), ne glede na to, ali gre za prvi carski rez ali pa ste tako že rodili.

Če bi rojevali vaginalno in bi se zgodilo, da bi nujno potrebovali carski rez zaradi zapleta pri vas in/ali pri otroku, bi najverjetneje dobili splošno anestezijo. Pri načrtovanem (elektivnem) carskem rezu pa je več možnosti, da se dogovorite za področno.

Med slovenskimi porodnišnicami je precej razlik v izkušnjah in uporabi področne analgezije, uporaba pa je odvisna tudi od specifičnih okoliščin, vašega zdravstvenega stanja ipd. Morda bi bilo dobro, če se že nekaj časa pred načrtovanim carskim rezom pogovorite z zdravnikom ali zdravnico, ki bo poseg opravil/a in z anestezistom, anestezistko. Tako se boste lahko v miru pogovorili, razmislili o možnostih in se nato odločili, kaj je v vašem primeru najustrezneje.


Prvič carski rez, kako bo drugič?

Draga Travica, seveda je čisto mogoče, da bi po prvem carskem rezu drugič rodili po naravni poti, če je bil prvič razlog v legi otroka.

Nekateri razlogi za carski rez so čisto specifični za posamezno nosečnost (lega otročička, otrokove zdravstvene težave, ali pa so specifični razlogi pri materi). In drugič je lahko povsem drugače.

Pri nekaterih ženskah pa obstajajo razlogi, da je treba spet roditi s carskim rezom. Povprašajte pri svojem ginekologu, ali obstajajo pri sedanji nosečnosti kaki razlogi za ponovni carski rez.

V slovenskih porodnišnicah za razliko od npr. številnih ameriških velja načelo, da je smiselno vsaj poskusiti z vaginalnim porodom pri drugi nosečnosti, če ste prvič rodili s carskim rezom. Niso pa vsi zdravniki pri tem odločanju enakega mišljenja - hočem reči, da boste našli med nasveti precejšnje razlike.

Pri vaginalnem porodu po predhodnem carskem rezu je smiselno, da vas in vašega otroka skrbno spremljajo,še posebej, če bi pri porodu uporabili umetne popadke nekaj si lahko o tem preberete tudi v knjigi Moj porodni načrt (avtor M. Wagner, založba Sanje 2008), o tem piše tudi Ina May Gaskin v knjigi Modrost rojevanja (založba Sanje 2007).

Torej na kratko: zagotovo imate dobre možnosti, kar pogumno naprej, potrebujete dobre informacije in primerno podporo.

Nisem še slišala, da bi v Sloveniji obstajalo posebno društvo za ženske z izkušnjo vaginalnega poroda po carskem rezu.

Če pa bi si želeli priti k nam na pogovor o tej temi, so naša vrata odprta, dobri znanstveni izsledki ne narekujejo več tistega pravila, ki je včasih veljalo tudi pri nas: "Enkrat carski rez, vedno carski rez." Danes ni več tako - ravna se veliko bolj individualno, kar je super.
 
Informacije ne nadomeščajo posveta z zdravnikom.