FETALNI DISTRES

Draga Andreja, fetalni distres je oznaka otrokovega stanja – pomeni, da je bil otrok v stiski (poenostavljeno rečeno: prišlo je do hipoksije – slabša, nezadostna preskrba tkiv s kisikom). Do tega lahko pride zaradi različnih razlogov.

Ves čas poroda babica spremlja stanje otroka tako, da v rednih časovnih presledkih posluša plodove srčne utripe. V Sloveniji se za spremljanje otrokovega stanja in popadkov precej uporablja naprava, ki se ji reče CTG ali EFM (elektronski fetalni monitor, kardiotokograf). Gre za pas s tipali, ki se pritrdi okrog trebuha, v nekaterih primerih pa se uporabljajo elektrode, ki se pritrdijo na glavico oz. drug vodilni plodov del skozi vagino.

Zdravniki in babice znajo prepoznati odstopanja od običajnega bitja otrokovega srca, ki napovedujejo, da je otrok v težavah. V takih primerih se potem odločijo za nekatere ukrepe. Zgodi se, da ugotovijo, da je otrok v stiski in da je treba porod hitreje končati, tako da na primer uporabijo vakumski porod, kar ste izkusili vi.