PREDHODNA VSTAVITEV "METULJČKA"

Predhodna vstavitev »kanala«, oz. takega nastavka, ki je videti kot en metuljček, v žili na roki, ki omogoča hitro uporabo intravenozne infuzije, zdravila za pospeševanje popadkov ali kakšnih drugih zdravil med normalnim, fiziološkim porodom ni nujna. Če vaš porod normalno poteka, če je z vami in z otrokom vse v redu, potem ni razloga, da bi morali imeti že "napeljano" pot kar tako, za vsak primer. V primeru, da bi nujno potrebovali zdravilo ipd. prek žile, vam to lahko naredijo takrat, ko se ta potreba pojavi.

Saj veste, vi odločate o svojem telesu. In ustaljena rutina v bolnišnicah ne more biti razlog, da se krši vaša pravica do odločanja o tem, kako želite, da se ravna z vami med porodom.

Pred vsakim postopkom bi moralo zdravstveno osebje pojasniti, kaj bodo storili. Če želite biti informirani, imate do tega vso pravico, kar pomeni, da vam morajo pojasniti, čemu bi bil posamezni postopek priporočljiv, kakšne so pričakovane koristi in slabosti oz. tveganja. Vi nato o tem premislite - imate pravico, da se strinjate ali pa da se ne strinjate (torej odklonite) - za nekaj časa ali sploh odklonite. Če bi se okoliščine spremenile in bi potrebovali tak način aplikacije določenih zdravil ipd., pa boste na podlagi informacij svojo odločitev spet pretehtali.