VLOGA IN IZBIRA BABICE

V res obširni strokovni literaturi o tem, kaj potrebujejo ženske pri porodu, je stalnica: ljubeča skrb babice. To pomeni, da se babica in ženska spoznata že v času nosečnosti, ko babica spremlja večanje trebuha in podpira žensko pri skrbi za dobro zdravje (prehrana, gibanje, počitek, zdravstvene težave) in jo po potrebi usmeri k drugim zdravstvenim strokovnjakom. Babica je poleg tega pozorna tudi na način, kako se ženska pripravlja na porod in materinstvo, ji svetuje in z njo razrešuje vprašanja in morebitne težave. Skratka, že v nosečnosti se na nek način spoznata, in ko se porod začne, tako babica kot porodnica gradita na tem poznavanju in v idealnem primeru med njima vlada posebno zaupanje. In kadar porodnica zaupa babici, da bo storila tisto, o čemer sta se pogovarjali, da bo podpirala način poroda, ki ga je izbrala porodnica, se lažje sprosti in lažje rojeva, ker se počuti varno in ima občutek, da je zanjo najbolje poskrbljeno. Babica s svojim znanjem in spretnostmi pomaga ženski, da ta najde način poroda, ki je v tistem trenutku zanjo najboljši. V Sloveniji še ni uresničen tak model, bi pa bilo zato nujno, da vsako porodnico, ki pride rodit v porodnišnico, vprašajo o njenih željah, potrebah, viziji poroda. Nekatere ženske, ki se odločijo za aktiven porod, pri uresničevanju svoje želje potrebujejo podporo, konkretne nasvete, sugestije babic, ki so ob porodu, hkrati pa mora biti porodno okolje tako, da to omogoča (zagotavljanje zasebnosti, udobna oprema za žensko in spremljevalca/spremljevalko ter babico itd.). Pomemben del babiških spretnosti in znanj sodi na področje komunikacije; in tega se je treba učiti celo življenje in ker je babiško delo prav to, da so v oporo drugim, je to še kako potrebno. Seveda pa morajo tudi njihove delovne razmere in plačilo ustrezati njihovemu težkemu in izzivov polnemu delu. V resnici bi bila za naše razmere zelo pametna odločitev, da bi vsaka ženska imela pri porodu svojo babico ves čas, seveda babico, ki je s srcem pri porojevajoči ženski, ne da je zgolj fizično prisotna. Idealno bi bilo, da bi taka babica skrbela za žensko in otroka tudi po porodu, ko sta oba že doma.

Možnost izbira babice

V uradnem zdravstvenem sistemu zaenkrat ni zagotovljene oblike obporodnega varstva za vse ženske, kjer bi se v nosečnosti dogovarjali z določeno babico, da bi potem, ko se porod začne, prišla v porodnišnico in pomagala pri porodu. Po podatkih raziskav bi bilo za nosečnice brez težjih zdravstvenih težav najbolje, da bi zanje skrbela dobro usposobljena babica, z njimi rodila in jih po rojstvu otroka obiskovala na domu, dokler bi bilo to potrebno.

Za posamezne porodnišnice, na primer kranjsko porodnišnico, je bil objavljen cenik samoplačniških storitev, kjer je za december 2006 navedena cena 117 EUR za prisotnost izbrane babice. Zato predlagam, da vse, ki vas zanima to vprašanje, pokličete neposredno v porodnišnico, kjer želite roditi. Prosim tudi vse tiste, ki ste se poslužile omenjene oblike, da nam sporočite, kako ste zadovoljne in kakšna je vaša izkušnja. Hm, po zadnjih podatkih ta nadstandardna ponudba ni več na voljo.

Zdravstveni strokovnjak med porodom

Sprašujete, če lahko zahtevate, da je pri vašem porodu določen zdravnik. V našem zdravstvenem sistemu ni mogoče zahtevati, da je pri porodu poleg izbrana strokovna oseba. Vemo pa, da se nekateri zdravniki in babice tako dogovorijo, vendar to ni uradna pot, razen če to ni posebej urejeno v posamezni porodnišnici. Če je porodnišnica manjša, je več možnosti, da je pri vašem porodu tudi vaš izbrani zdravnik/zdravnica, ki za vas skrbi tudi v času nosečnosti. Poizkusite se lahko pogovoriti s svojim zdravnikom, če se z njim dobro razumete, povejte o svojih izkušnjah in potrebah. Morda se bo našla kakšna rešitev, ki vam bo ustrezala in ki jo je mogoče uresničiti v vaši porodnišnici. Bi vam pa odsvetovala sproženje poroda, če za to ni resnih medicinskih indikacij. Če poiščete malo po temah, boste našli nekaj podatkov o tem, zakaj je sprožen porod lahko problematičen. Potrebujete dobro informacijo in potem boste vi pretehtali, kaj je za vaš položaj najpomembnejše.

Kadar gre za problematičen odnos do porodnice (kot opisujete, ste imeli pri prvem porodu slabo izkušnjo, kar se je ponovilo potem v bolnišnici), zelo pomaga, če je z vami oseba, ki ji lahko zaupate in ki je pripravljena na to, da se zavzema za to, kar vi potrebujete in vas nekako ščiti pred neželenimi in neprijetnim odnosom zdravstvenega osebja. To je lahko vaš mož, partner, prijateljica, vaša mama, kdorkoli, ki vam je blizu. Lahko je to doula. Zelo mi je žal, da imate slabe izkušnje. Upam, da bo to pot bolje. Oglasite se, če imate še kakšno vprašanje ali dvome.