LJUBKOVANJE PRSNIH BRADAVIC

Spodbujanje nastajanja mleka pred rojstvom otroka; ljubkovanje bradavic za sproženje in pospeševanje poroda

Draga Nosečka, sprašujete, ali bi bilo smiselno kaj storiti v nosečnosti, da bi pospešili nastajanje mleka, da bi tako preprečili morebitne težave po rojstvu otroka -  nisem še slišala, da bi katera prakticirala neposredno spodbujanje nastajanja mleka pred rojstvom otroka in nič takega vam ni treba početi.

Je pa morda dobro vedeti, kako sta nosečnost in porod povezana z lakatacijo in dojenjem.

Obstaja kompleksna povezava med različnimi kemičnimi procesi v telesu, hormonskimi spremembami ipd., ki se dogajajo v času pred porodom in med samim porodom. Ti procesi sprožijo nastajanje kolostruma, ki je potem na voljo takrat, ko je otrok rojen in se nadaljujejo tako, da čez nekaj časa (ne pri vseh enako) začne nastajati tako imenovano zrelo mleko. Količina in sestava mleka ni vedno enaka, spreminja se tudi odvisno od t.i. principa ponudbe in povpraševanja. Kolostrum ima svoje posebnosti in je prav dobrodošel za novorojenčka in novorojenko, potem pa se spreminja in zadovoljuje potrebe dojenčka. Večinoma imajo matere ob dobri podpori, informiranosti in v ustreznem ljubečem okolju ustrezno hrano za svojega dojenčka kmalu po porodu in nato naprej. Torej, v ta namen se ne zdi smiselno v nosečnosti dojke kaj posebej ljubkovati ali drugače spodbujati.

In še nekaj: številne babice uporabljajo tehniko ljubkovanja prsi za spodbujanje poroda, če se izkaže, da bi bilo dobro, da gre vse skupaj malo hitreje. Tudi v nekaterih porodnišnicah so uporabljali nekakšne stimulatorje bradavic. No, to bi morale videti!

Ta po moje simptomatski izum (ki je zdaj del  moje naraščajoče zbirke človeških zablod na področju poroda, pa o tem kdaj drugič) temelji na danes dokazanem dejstvu, da se ob ljubkovanju bradavic oz. prsi (tehnični izraz je prav »stimulacija«) sproščajo hormoni, ki pospešujejo krčenje maternice. O tem vam lahko povedo tudi ženske po porodu, ki ob dojenju čutijo maternične krče. In isti princip deluje tudi takoj po rojstvu otroka - če novorojenčka/novorojenčico takoj pristavite k prsim, je to dobra, lahko bi rekli celo naravna preventiva pred krvavitvami (ker se sproščajo hormoni, ki vplivajo na krčenje maternice, s krčenjem maternice pa se zaprejo tudi izvori krvavitev).

V literaturi sem zasledila tudi opozorila, da bi lahko z ljubkovanjem prsnih bradavic z namenom, da bi sprožili ali pospešili porod, povzročilo premočno krčenje maternice. O tem bom še poročala.