LOČEVANJE PLODOVIH OVOJEV

Luščenje oz. ločevanje ovojev, stripping, kot se reče v angleščini, je eden od (milejših) postopkov za sproženje poroda. O njem v slovenščini ne najdemo kaj veliko podatkov in tudi ne vemo, kako pogosto (ali redko) se uporablja. Ob prehodnem materničnem vratu zdravstveni strokovnjak odmakne plodove ovoje proč od vratu, kar naj bi sprožilo izločanje hormonov, povezanih s sproženjem poroda. Kako poteka luščenje ovojev, ko/če je maternični vrat še zaščiten s "čepkom"? Predstavljam si, da to storijo tako, da čepek odluščijo, a zares ne vem.

Draga Vpričakovanju, opisali ste, da vas je ginekologinja vaginalno pregledala, po tem pa se je pojavil rjavkast izcedek, nato ste opazili tudi »čep« (krvavkast sluzast čepek, ki drugače zapira maternični vrat med nosečnostjo). To dvoje je lahko povezano, in morebiti imate prav, ko predpostavljate, da je ginekologinja sama od sebe presodila, da bo nekaj dobro za vas in za otroka, in to storila. Problem je, da vam ni povedala – v vsakem primeru je vaša pravica, da PRED posameznim posegom, postopkom, prejetjem zdravila … zdravstveni strokovnjak pove, kaj in zakaj predlaga, kakšni so predvideni učinki, morebitni stranski učinki itd. Torej luščenja ovojev ne bi smeli narediti brez predhodne informirane izbire in vašega pristanka. V vašem primeru pa niti po posegu ni pojasnila, kaj je storila (če je kaj storila) niti ni povedala, kaj lahko pričakujete kot posledico tega (morebitnega) posega.

Sproženje poroda je smiselno le v določenih okoliščinah in ne zgolj zato, ker ste 7 ali 10 dni čez predvideni datum poroda. Vsekakor je v tem času smiselno spremljanje otrokovega počutja in počutja nosečnice … Popolnoma normalno je, da se otroci rojevajo v razponu štirinajst dni pred in do štirinajst dni po predvidenemu datumu poroda. Za sproženje poroda morajo biti določene medicinske indikacije … v odločitev pa mora biti vključena nosečnica (razen če izrecno reče, da ne želi sodelovati pri odločanju).