KLISTIRANJE IN BRITJE

Draga Firbčna, glede klistirja in britja zelo dobro poznam opravičila, ki jih v sodobni slovenski porodni praksi nekatere babice in zdravniki/zdravnice navajajo, da bi jih še naprej uporabljali. S številnimi sem se o tem pogovarjala.

Dejstvo je, da niti eden od razlogov, ki jih navajajo v prid ohranjanju že preživelih praks, ne drži. V strokovni literaturi v tujini je mogoče najti celo razprave o tem, kaj storiti, če ženska vztraja, da bi rada dobila klistir - ali je upravičeno opraviti določen postopek, če znanstveni podatki kažejo, da ni opravičljiv in da je nesmiseln.

Problem je v tem:

kot zdravstveni strokovnjak mora vsakdo ravnati tako, kakor narekujejo sodobni in preverjeni podatki. Primer britja sramnih dlak pred porodom: ni razloga, da bi žensko obrili. Če to ženske počnejo zaradi lastnih estetskih ali kakšnih drugačnih razlogov, je to popolnoma njihova stvar. A za pripravo za "normalni", "fiziološki" porod tega ni treba storiti. Ne zmanjša se število infekcij, dokazano. In če bi bil nujen carski rez, to lahko storijo tik pred operacijo, brez skrbi.

Podobno velja za klistir pred porodom: nima smisla, dokazano je celo, da ženske celo odvajajo bolj tekoče blato, če dobijo klistir. Torej, ženske bodo odvajale nekaj blata ne glede na to, precej ženskam se to zgodi. Ker ima posameznica zaradi tega lahko zadržke pri pritiskanju v drugi porodni dobi, se je dobro o tem pomeniti - žensko telo se mora pri porodu v nasprotju z našimi kulturnimi normami popolnoma odpreti, skozi nožnico se porodi otrok, kar je nekaj največjega, kar preide skozi naše odprtine v celem našem življenju. Ob tem odpiranju se običajno izloči nekaj blata - in babica ga lahko preprosto obriše. Tu je treba pač zagotoviti okoliščine, v katerih se bo posameznica lahko popolnoma sprostila, kjer ne bo razmišljala o tem, kako jo vidijo drugi, kjer bo lahko dopustila, da se v telesu zgodi, kar se za porod mora zgoditi. Slišala sem za ugovore, da je naša kultura drugačna od drugih in od tod naj bi izviralo tudi vztrajanje pri klistirju kot rutinski pripravi na porod. Ne drži, ni nobenih tovrstnih razlik, ki bi lahko imele za posledico omenjen postopek. Slišala sem tudi, da nekatere porodnišnice uvajajo izbiro glede klistirja, ob tem pa ženski povedo, zakaj bi bil klistir dober. To je pa res absurdno: če se uveljavlja informirana izbira, mora biti podana resnično kvalitetna informacija o prednostih in slabostih klistirja pred porodom. No, problem je v tem, da če govorite o prednostih klistirja - kaj poveste? Napačno informacijo.

Argumenti v "klasičnem" porodništvu za uporabo klistirja:

manjše število infekcij pri otroku
je način sproženja poroda oz. pospeševanja poroda
blato ovira napredovanje otroka oz. poroda
ženska ne bo pritiskala, ker ima zadržke zaradi odvajanja blata
Morda je še kakšno, če sem pozabila, me lahko kdo dopolni.

Argumenti v "klasičnem" porodništvu za britje presredka:

dlake so zbirališče infekcij, z britjem se tega znebimo, kar bi pomenilo manjše število okužb;
lažje šivanje ran po prerezu presredka oz. raztrganin presredka.
No, kot že rečeno, ne držijo. Amen.