INFORMIRANA IZBIRA

Draga Spraševalka, informirana izbira je pravica vsakega uporabnika zdravstvenega sistema in tako tudi vsake ženske, ki se odloči uporabljati njegove storitve. V svojem življenju se učimo tako v organiziranem sistemu izobraževanja kot tudi prek drugih načinov. Med nami bodo vedno razlike glede specifičnega znanja o delovanju telesa. Znotraj medicine obstaja specifičen korpus znanja o ženskem telesu in porodu. Vednosti o rojstvu so še marsikaj drugega kot to. Odločanje o svojem telesu ne more biti specifično vezano na stopnjo in količino izobrazbe ali znanja. Vsaka ženska ima pravico odločanja o svojem telesu, nekatere ženske pač rečejo: Popolnoma vam zaupam, naredite, kot veste. Druge želijo več informacij in do tega imajo vso pravico. Za nekatere informacije je dobro, da jih imamo že prej – če se odločamo med posameznimi porodnišnicami, bomo na primer želeli vedeti podatke o njihovih rezultatih, o tem, koliko imajo carskih rezov, koliko rezov presredka in morda koliko indukcij poroda… Druge informacije in pojasnila bomo želeli dobiti ob samem dogajanju.

Če se odločate o tem, da bi zavrnili katerega od zdravil, ki se običajno uporabljajo pri porodu v Sloveniji, ali odklanjate katerega od ustaljenih postopkov, imate do tega vso pravico. Vi odločate o svojem telesu, s svojo odločitvijo sprejemate tudi odgovornost. Zato je zelo dobro, da se informirate že pred samim porodom, da boste lahko prednosti in tveganja premislili, in se potem odločili glede na to, kakšen porod si želite in kaj je za vas pomembno, čemu dajete prednost in kaj se vam ne zdi tako pomembno. Že v času nosečnosti se lahko pogovorite z osebjem porodnišnice, kaj želite in kakšni so drugi načini za dosego istega cilja, če posameznega zdravila ali posega nočete. Seveda pa pri samem porodu okoliščine morda narekujejo, da se boste premislili in spremenili odločitev. Tako si na primer nekatere ženske odločijo za epiduralno analgezijo, pa je njihov porod ob prihodu v porodnišnico že tako napredoval, da rodijo brez nje, ker ni več smiselna. Ali nekatere druge, ki se odločajo za naravnejši način poroda, pa se zaradi resnih zapletov na predlog strokovnega osebja strinjajo s carskim rezom.

Če želite moje mnenje: za otroke bi bilo prav super, če bi imeli možnost videti in slišati več o rojstvu kot življenjskem dogodku, kjer je v središču ženska, ki otroka rodi (nekoč sem v razredu svoje hčerke predstavila tak nemedicinski porod, kjer je bila ženska pokonci, vsi so bili v običajnih oblačilih, okolje pa ni bilo ravno bolnišnično, ženska je bila ekstatična).Morda so to informacije, ki bi jih potrebovali mi vsi.