SPONTAN ZAČETEK PORODA

Sprašujete, kako lahko sama vplivate, da bi se porod začel in nadaljeval čim bolj naravno. Dobro je, da v nosečnosti skrbite za kvalitetno prehrano, dovolj počitka in rekreacije, da boste v dobri koži in pri močeh, ko pride čas za porod. Saj vem, da ob enem malčku včasih o počitku lahko le sanjate, pa vendarle skušajte vključevati v svoj dan tudi minute, namenjene sproščanju in skrbi za dobro telesno počutje. Ko se bo bližal predvideni datum poroda, poskrbite, da boste vsaj približno dovolj naspani, da boste ob začetku poroda čimbolj spočiti, in poskrbite, da na porod ne boste odšli žejni in lačni. K lažjemu odpiranju materničnega vratu oziroma k lažjemu porodu prispeva tudi sproščenost in odprtost; na to se lahko pripravljate fizično in psihično; mislim, da bi sprehodi lahko prispevali k temu, da se sprostite, sprejmete procese, ki se med nosečnostjo in porodom dogajajo v telesu in se tako s porodom srečate tu in zdaj. Ko otrok z glavico pritiska na maternični vrat, tudi sodeluje pri tem, da se ta odpira.

Po nekaterih babiških znanjih k odpiranju tako imenovanega zrelega materničnega ustja prispevajo spolni odnosi zaradi sestave sperme. Torej, če se vam bo ljubilo, povabite partnerja.

K sprostitvi in tudi lažjemu porodu prispevajo tudi objemi, masaže, nekateri pa uporabljajo tudi ljubkovanje prsnih bradavic.

Navadno v naših porodnišnicah poizkusijo z vaginalnim porodom po carskem rezu. Za to obstajajo dobri razlogi, o katerih se lahko kdaj več pogovorimo. V porodnišnici pazljivo spremljajo, kako porod napreduje; pazijo na porodnico in otroka. Če dodajajo umetne popadke, so še posebej previdni. Pri znakih, da bi otrok lahko imel težave, se zelo hitro odločijo za carski rez.