Materinstvo, odrekanja in darila ali Kje je radost?

Zapis o obporodnih duševnih stiskah - namenjen predvsem materam, ki trpijo zaradi depresivnosti

Zagotovo si že slišala za ugotovitve antropologov, da je postati mama eno največjih življenjskih prehodov v odraslosti. No, seveda, si rečemo, saj si lahko predstavljamo, kako se življenje s prihodom otroka spremeni. A kaj to zares pomeni, spoznavamo v času devetmesečnega pričakovanja, poroda, potem, ko se srečamo z dojenčkom in z njim intenzivno živimo dan in noč.
Ja, res je veliko sprememb. Vsaka sprememba pa je sestavljena iz dveh plati: nekaj pustimo za seboj, nečemu se odrečemo, da povabimo novo k sebi.
Saj dobro poznamo ta odrekanja. Najbrž ni mame dojenčka, ki ne bi pritrdila vsaj nečemu od naštetega:
- Manj prostega časa? Ja, proste trenutke si je treba kar načrtovati, da se ne izmuznejo ob vseh opravkih.
- Drugačen red v stanovanju? No, mogoče reda večinoma sploh ni.
- Redki mirni trenutki s partnerjem? Najbrž preredki, če pomislimo, kako dobro dene bližina ljubljene osebe?
- Branje dobre literature? Hm, kdaj si nazadnje vzela v roke kakšno od svojih knjig, ki te spremljajo skozi življenje?
Če je odpovedi preveč, če se odrekamo bistvenemu, radost odide. In kaj je bistveno, se sprašuješ?
Bistveno je, da se mama ne odreka sebi. Kolikokrat slišim mamo, ki reče, da se več ne spozna, ker je vsa usmerjena v otroka. In v takem trenutku je prav, da se spomnimo: ne odreci se sebi.
Otrok največ dobi od mame, ki je pri sebi, ali, kakor pravi lepa slovenska beseda, ki je prisebna. To je mama, ki je povezana s seboj, s svojimi potrebami in željami. Ki se kolikor je mogoče uresničuje. Ki se ne odreka preveč. Otrok potrebuje tako mamo, ki si vzame čas za partnersko življenje, ki si privošči branje, ki gre sama na sprehod v naravo ...
Otrok potrebuje mamo, ki si dovoli, da polno uživa darilo življenja. S svojim otrokom in tudi v trenutkih, ko zanj skrbijo drugi.
Kaj si danes naredila lepega zase in za svojo radost, draga mama? In kaj si boš dragocenega privoščila jutri? Prilagam tale čudoviti cvet ranunkule, ki je prišel k nam v dar ob rojstnem dnevu. Naj te prijazno spomni na vire lepote krog nas in v nas, v tebi.