Moja babica, moja varnost, 1. del

Uvodna tema: Babica in porodnica

Pogovorimo se o babici: Babica pri vašem porodu? Zakaj pravzaprav?

I. Ste se vprašali, zakaj ne bi raje za vas skrbela porodničarka ali porodničar? So babice neke vrste medicinske sestre, ki pa se bolj spoznajo na porod? 

Da premislimo: Babice so strokovnjakinje za fiziološki potek nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja, skrbijo za ženske z nizkim tveganjem, ki predstavljajo večino. Za svoje delo se izobražujejo v posebnem programu, ločeno od medicinskih sester. Njihova vloga je povezana predvsem s potrpežljivim spremljanjem ter podpiranjem zdravja in zdravih potekov. Premišljeno omogočajo in podpirajo spontan (normalen, fiziološki) porod – in ne vztrajajo pri njem, če ni mogoč, v takih primerih predlagajo sorazmerne in utemeljene ukrepe. Skrbno spremljajo zdravstveno stanje obe, da bi prepoznale morebitne zaplete. V primeru zapletov se v skrb vključijo tudi zdravniki, zdravnice in drugi zdravstveni strokovnjaki. V nekaterih primerih oskrbo tudi prevzamejo.

Skrbijo za zadovoljevanje najrazličnejših potreb posamezne porodnice, da bi porod kar se da gladko potekal. 

Skrbijo tudi za otrokove potrebe. 

Torej: Če rojeva zdrava ženska in se ocenjuje, da je otrok zdrav, potem zanju skrbijo babice. 

Kaj konkretno počno babice? Bistveno je: sodelujejo z žensko, ki rojeva – če ta potrebuje podporne besede, govorijo z njo. Če se boji, ji pomagajo razreševati strahove. Ustvarijo okoliščine, da se ženska lahko kar se da sprosti. Zastrejo svetlobo, poskrbijo, da je temperatura v porodni sobi prijetna za žensko, varujejo njeno zasebnost. Omogočajo ji prostor za spontano gibanje, predlagajo porodne položaje. Zagotavljajo, da ženska pije. Svetujejo uporabo prhe ali porodne kadi, obkladkov, masaže, porodne žoge … Če ženska potrebuje masažo, jo masirajo. 

Skrbno preverjajo počutje ženske in otroka, ki se rojeva. Kadar naredijo vaginalni pregled, to naredijo spoštljivo. Izvedejo le tiste postopke in posege, ki so utemeljeni in s katerimi ženska soglaša. Ne kritizirajo. Krepijo samozaupanje ženske. 

Še bolj na kratko: Porodnica je v opisani babiški oskrbi varna in sproščena, posveti se lahko rojevanju in svojemu otroku.

Sledi niz objav o babištvu in babiški realnosti v Sloveniji.

 

Kakšna je pa vaša izkušnja z babico

 (Sledi niz objav o babištvu in babiški realnosti v Sloveniji.) #asfslovenia#spostljivaporodnaskrb #praviceporodnice