nikoli-zapoznelo voščilo ob osmem marcu 2013

Pismo hčerkama: Fragment o sočutju in ljubezni

Ko sem postajala vajina mama, je vzporedno tekel vojni čas, ki je goltal življenja na območju nekdanje Jugoslavije. Srhljiva časopisna sporočila in televizijski prizori so vstopali v naše družinsko življenje kakor grozovit tujek; še posebej se me je dotaknil posnetek dojenčka, ki je iz stajice obupano klical k mami; z eno od vaju v mojem naročju. Zvedeli smo, da je že vojna sirota, kajti ob bombardiranju je odteklo tudi njeno življenje.

Ko sta vidve malček zrasli in sem se udeleževala kongresov, ki so zahtevali nekajdnevno odsotnost, sem se znašla na porodniškem oddelku bolnišnice v povojnem okrevanju. Odprta vrata sob z ležečimi ženskami, brez vsake zasebnosti, porodna soba, vsa v hladnih ploščicah, s porodnimi mizami za rojevanje na hrbtu kot po tekočem traku, ena ob drugi, porodi v pomanjkanju vsakršnega udobja, topline ali nežnosti. In novorojenčki, povezani kot štruce, in bolni otročički v inkubatorjih, ki jokajo toliko časa, da samo še hlipajo, z izžetima medicinskima sestrama, ki v sosednji sobi vneto vlečeta cigarete.

Kasneje sem govorila z ženskami, ki so nosile posledice vojnih posilstev v svojih telesih (in dušah), v neznosnem prepletu gnusa in ljubezni; in nekatere tudi rodile.

In zato moramo, zaradi ženske narave in kulture, tolikokrat zlorabljene, skupaj z vama začeti s poimenovanjem nasilja do žensk s pravimi imeni, naj gre za posilstva v vojni ali v miru; za spolno pohabljanje deklic v nekaterih kulturah ali neutemeljeno visoko rabo prerezov presredka v uveljavljeni porodni pomoči, naj gre za prisilno nadomestno materinstvo ali odtegovanje nujne čustvene, socialne in materialne podpore materam, ki živijo v umetni osamelosti sodobne civilizacije. Nato moramo skupaj z vama nadaljevati s premislekom o tem, kar ostane po nasilju, če oblikuje konture našega sveta; pa govoriti seveda tudi o ljubezni, sočutju in o radostih biti ženska.

 

dr. Zalka Drglin, raziskovalka, svetovalka v obporodnih stiskah

objavljeno v prilogi Večera in Primorskih novic, Bonbon: http://www.bonbon.si/default.asp?kaj=1&id=5890756