Povezava na elektronsko izdajo: Poravnava nasprotja: za porod v sožitju kulture in narave

Drage (malce moji :) ) bralke in bralci,

če bi hoteli z mano premišljevati o porodu, točneje o tem, kako poravnati (umetno ustvarjeno) nasprotje med naravo in kulturo, kako se uravnati za porod v sožitju obojega, vas vabim, da pokukate v – brezplačno – majsko izdajo revije Skupaj za zdravje človeka in narave, tema meseca: Zakaj boli?

S posebnim veseljem in skrbnostjo sem pisala prispevek, ker sem prepričana, da je mogoče prav s skupnim ustvarjanjem kroga premisleka premikati meje znanega. In seveda: hvala urednici Sanji Lončar za vabilo k sodelovanju. Ker je zdaj čas za združevanje in delovanje. S seganjem onstran zamejenih in zamrzjenih konceptov se pretaka živost, ki je povezana tako z bolečino kot tudi z radostjo.

Na straneh od 22 do 24 lahko preberete moj prispevek Premislek o porodni bolečini.

Za pokušino: »Osupljivo pomanjkanje vednosti o zmožnostih ženskega telesa je na eni strani posledica prekinjenega stika z lastno tradicijo in ženskim izročilom, o katerih nekaj malega celo vemo iz drugih kultur, za našo pa trenutno zgolj slutimo, da naj bi obstajala. Na drugi strani pa prevladujoč način življenja, ki ga zaznamujejo temeljno nezaupanje do narave, nerazumevanje njenih ritmov, strah pred njenim navideznim neredom, ki se zamenjuje s kaosom, in poudarjeno vrednotenje tehnologije, posegov in zdravil, narekuje nadzor nad telesom ter njegovim delovanjem, obvladovanjem njegovih funkcij od zunaj, podrejanje normam in narekovanemu tempu, ki metronomsko seka trajanje časa.« /Z.D., str. 22/

Objavljena je elektronska različica.

Revijo lahko poiščete na njihovih razdelilnih točkah, tudi Pri Zofi, prostorih Združenja Naravni začetki na Grablovičevi 54 v Ljubljani jo lahko dobite, ko (če) smo tam navzoče.

Vabim vas k odzivom,

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka