Človekove pravice in porod

HRiC je okrajšava, ki se malce hecno sliši, pomeni pa Človekove pravice in porod ali Človekove pravice v času poroda, Human Rights in Childbirth. Gre za pomembno sodelovanje, kjer se združujejo premisleki, izkušnje, teroretsko in praktično delo ljudi, ki se posvečajo različnim vidikom obporodne skrbi, pravicam žensk, babic, otrok, družin v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju. Tudi iz Slovenije sodelujemo pri aktivnostih ene od "vej" - imenovani HRiC East European Branch. No, res je, Slovenija ne deli enake zgodovine dvajsetega stoletja kot države nekdanje Vzhodnega bloka, v obporodni skrbi pa si na praktični, izvedbeni ravni "delimo" podobne ali vsaj zelo primerljive probleme.

O ja, dve iz Slovenije, ginekologinja porodničarka in jaz, sva se udeležili prve konference, Human Rights in Childbirth v Haagu leta 2012. Mislim, da jo lahko štejemo za prelomno v razumevanju pravic na področju rojevanja in širjenju ozaveščenosti med različnimi strokovnjaki in (bodočimi) starši. Slišali smo izjemno kakovostne prispevke in uživali v živahnih razpravah.

Danes vas obveščam o aktivnostih, s katerimi HRiC zbira podporo za nadaljevanje aktivnosti.

Vabim vas, da si na povezavi https://www.indiegogo.com/projects/human-rights-in-childbirth ogledate kratko zgodovino nastajanja. Predstavljene so tudi nekatere predvidene aktivnosti za nadaljevanje dela in prošnja za finančno podporo. Morebiti lahko kaj prispevate, informacijo lahko tudi širite dalje, če tako presodite.

dr. Zalka Drglin, Združenje Naravni začetki