Dokumentarni film Mikrorojstvo s pogovorom

 

V četrtek, 5. marca 2015 ob 17.30 vabljeni v Center EKO 365 v Ljubljani

na ogled dokumentarnega filma z naslovom MIKROROJSTVO

 

Film, v katerem nastopajo ugledni znanstveniki, preučuje rojstvo drugače – skozi lečo mikroskopa.

 

Dobitnik glavne nagrade na lanskem 4. filmskem festivalu o bioloških vedah v Pragi preiskuje najnovejše znanstvene raziskave in razkriva, kako lahko porod in način rojevanja vplivata na dolgoročno zdravje otrok.

Film MIKROROJSTVO govori tudi o tem, da znanstvene raziskave kažejo, da se naselitev mikrobioma odvije v ključnih trenutkih vaginalnega poroda, potekajo pa razne mednarodne raziskave, ki poskušajo ugotoviti, kako bi naselitev zagotovili tudi pri porodih s carskim rezom in pri drugih postopkih.

 

Po ogledu filma se bomo, med drugim, pogovarjali o pomenu neoviranega kožnega stika in vzpostavitve dojenja po rojstvu ter o pomenu kožnega stika in dojenja za zdravje in hranjenje mikrobioma ter za dolgotrajno zdravje posameznika. Sogovornici bosta:

 

Alenka Benedik, mama treh dojenih otrok, mednarodno certificirana svetovalka za dojenje IBCLC in svetovalka pri La Leche League International. Predana je dojenju: pomaga mamicam in jih podpira, sodeluje z zdravstvenim osebjem, raziskuje, piše in predava.

 

Irena Šimnovec, predsednica in soustanoviteljica Združenja Naravni začetki, prve nevladne organizacije v Sloveniji na področju nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja. Še posebej je ponosna na porodno pobudo Odlična obporodna oskrba, katere soavtorica je, trenutno pa je tudi vodja projekta Nežno me objemi: Zagovorništvo pravice do zasebnosti ženske in otroka (družine) v prvi uri po rojstvu, ki ga izvaja Združenje Naravni začetki. 

Pogovor bo vodila Ksenija Malia Leban, ki je film tudi prevedla v slovenski jezik. Ksenija Malia je konferenčna tolmačka in prevajalka, spremljevalka v obporodnem obdobju (dula) in ob življenjskih prehodih, negovalka žensk, ki celijo ranjenosti in odkrivajo svoj resnični potencial, da bi polno živele. 

Srečanje bo potekalo v četrtek, 5. marca 2015 ob 17.30 v prostorih Eko Centra 365 na Runkovi 2 v Ljubljani, nasproti Kina Šiška (pritličje bloka na nasprotni strani Celovške, ob trgovini Mercator).

 

Zbirali bomo prostovoljne prispevke, ki bodo namenjeni producentom filma za financiranje nadaljevanja filma.

 

 

             Prisrčno vabljeni!