Madžarsko zdravnico in babico Agnes Gereb so izpustili iz strogega hišnega pripora

Madžarska zdravnica in babica Agnes Gereb je delovala kot samostojna babica in je pomagala pri 3.500 porodih doma. Po zapletu pri porodu zunaj porodnišnice oktobra 2010 so jo zaprli in februarja 2012 je bila obsojena na dve leti zapora ter desetletno prepoved opravljanja dejavnosti. Objavljamo pismo ob njeni izpustitvi iz hišnega pripora. Več o peticiji na http://www.change.org/petitions/please-grant-full-clemency-to-dr-midwife...

Pozdrav vsem,

da, končno se je zgodilo! Agnes so izpustili iz hišnega pripora po 3 letih, 4 mesecih in 15 dneh kratenja njene svobode. Pred nekaj dnevi je prizivno sodišče v Budimpešti pritrdilo pritožbi zaradi strogosti razmer hišnega pripora, ki so je podali Agnesini pravniki. Sodišče je odločilo, da se Agnes sedaj lahko prosto giblje po Budimpešti in njeni neposredni okolici. Ne sme pa zapustiti tega območja niti svetovati nosečnicam.

Kljub tem omejitvam (glede gibanja, delovanja itd.) menimo, da je to velik trenutek za Agnes in njeno družino. Želimo izkoristiti to priložnost, da se zahvalimo vsakemu od vas posebej, tako posameznikom kot organizacijam, da ste pripomogli k temu dnevu. Ne dvomimo, da se vsi, ki na Madžarskem sprejemajo odločitve, polno zavedajo, kako odločna in dosledna je mednarodna podpora Agnes, saj vedo, koliko pozornosti tujina posveča njihovim dejanjem.

V širšem pogledu je ta napredek majhen, toda pomemben korak. Pred Agnes je od 2012 še vedno dvoletna zaporna kazen. Za pomilostitev je zaprosila predsednika Madžarske, on pa je javno izjavil, da bo o tem presodil, ko bodo zaključeni ostali procesi proti njej, ki trenutno potekajo na kazenskih sodiščih. Pričakujemo, da bodo tekoči procesi končani konec letošnjega ali v začetku naslednjega leta in v tem času moramo prepustiti Agnesinim pravnikom, da naredijo najboljše v njenem imenu. Ko bodo sodišča zaključila svoje delo in bo spet aktualna vloga predsednika, vas bo skupina za kampanjo obvestila, pa tudi, če bomo potrebovali določena dejanja, s katerimi lahko vplivate na predsednika in njegov premislek.

Zaenkrat pa je to poseben trenutek, ko se veselimo za Agnes, ona pa me je prosila, naj vam posredujem njene objeme in zahvalo za vse, kar ste storili, da je ta dan prišel.

Toplo vas pozdravljam in se vam zahvaljujem,

Donal Kerry
Kampanja za pravico za Agnes Gereb