Spregovorimo! Prispevek Mora pri ginekologu: Splav opravil brez anestezije

Žal je takih in podobnih dogodkov, kot je predstavljen v tem prispevku, v Sloveniji še vedno preveč. Ne zavedamo se dovolj svojih pravic in v našem malem piskrčku se jih ne upamo uveljavljati, ker se bojimo posledic. Toda korak za korakom lahko tudi na ta način, da spregovorimo o zlorabah, kršenju pravic, vplivamo na to, da bo Zakon o pacientovih pravicah zaživel v praksi; da bomo obveščene o postopkih in posegih, da bomo odločale o lastnem telesu, da nam ne bo treba trpeti bolečin, ki se jih da olajšati, da si bo zdravnik ali zdravnica vzel, vzela čas za nas... in osnovno, da bomo obravnavane s spoštovanjem in da bo naše dostojanstvo ohranjeno.

http://www.24ur.com/novice/slovenija/mora-pri-ginekologu-splav-opravil-brez-anestezije.html

Čestitke novinarki Darji Tibaot Ciringer za odličen prispevek (v katerem je predstavila tudi pritožne poti v zdravstvu) in pogumnim ženskam, da so spregovorile pred kamero.

Ena od nalog Združenja Naravni začetki je, da spremljamo, beležimo in opozarjamo na taka nesprejemljiva dejanja, z namenom, da s tem pridobimo možnosti za krepitev tebe, drugih, mene, da bi naravnavale oboje, naša ravnanja in ravnanja drugih v smeri skupnega dobrega.

Prejele smo pismo Dolenjke, ki še potrjuje pričevanja žensk v prispevku Mora pri ginekologu. Hvala Dolenjki za njeno izpoved (njeni osebni podatki so shranjeni pri nas).

V drugi nosečnosti sem ležala na oddelku novomeške porodnišnice več tednov, zato sem imela priložnost od blizu slišati mnogo pripovedi nosečnic, ki jih je pregledal ginekolog, o katerem sem že prej slišala, da izvaja zelo grobe preglede. Vse so se tresle in upale, da pri ginekološkem pregledu ali med porodom ne bodo naletele nanj. Ženske, ki so bile sprejete po terminu poroda in so spoznale, da je on dežuren, so se tolažile z dejstvom, da bodo zagotovo še isti dan rodile, saj se je govorilo, da po njegovem nasilnem pregledu zagotovo dobiš popadke.

Moja cimra je imela kot jaz rizično nosečnost in grozeč prezgodnji porod, pa ji je nekega dne ginekolog določil, naj pride na pregled, saj je kazalo, da bi lahko po več tednih ležanja odšla domov. Reva se je čisto tresla, jaz pa sem med tem, ko je ni bilo, molila zanjo. Čakala sem jo in čakala, a je ni bilo nazaj v sobo. Po več kot uri jo je pod roko pripeljala medicinska sestra, saj je komaj hodila in bila čisto bleda. Ko je prišla k sebi, je izdavila, da je med pregledom padla v nezavest in da sedaj po pregledu zelo krvavi. Odhod domov se žal ni zgodil še nadaljnjih 14 dni. Čez približno en mesec, ko sem prišla rodit, sem jo zagledala na hodniku in zaupala mi je, da je znova hospitalizirana zaradi prezgodnjih krčev ter da jo je pred kratkim pregledal isti ginekolog in je po pregledu spet zakrvavela.

Sama sem bila sprejeta v porodnišnico, ker sem bila že čez termin poroda. Bila sem trdno odločena, da v nobenem primeru ne bom dovolila, da me pregleda ginekolog,  ki ženskam med in po pregledu zadaja hude bolečine ter celo sproža krvavitve. Stopila sem v ambulanto, kjer me je pričakal omenjeni ginekolog, a bila sem notranje pripravljena in pregled vljudno in mirno zavrnila. Slišala sem seveda ploho neprijaznih besed, a to me ni več motilo. Bila sem izredno ponosna nase, da sem zmogla odgovoriti s svojo žensko močjo in nisem dovolila nasilnega posega v svoje telo. Kasneje, v novi nosečnosti, sem to vajo morala ponoviti, ampak mi je šlo že bolj samozavestno. Večkrat sem kakšni noseči ženski povedala o svoji izkušnji, o tem, da ima pravico pregled odklonit, saj gre vendar za njeno telo, a žal se večini to zdi nedopustno, pravzaprav nezaslišano zoperstaviti se takšni avtoriteti, zato večinoma ne storijo nič, ampak žal tiho trpijo že leta in desetletja.

Dolenjka