Svetovni teden obporodnih spremljevalk v Sloveniji

Doule odpiramo vrata in vas vabimo v svoj krog
Prisrčno vabljeni!

Na dan spomladanskega enakonočja, ki je v številnih kulturah povezan s prebujajočo se plodnostjo, se bo začel že drugi Svetovni teden doul – obporodnih spremljevalk. Tudi letos bomo v Združenju slovenskih doul v tem obdobju odprle svoja vrata in vas povabile v svoj krog ter z vami delile informacije, znanje in navdih o tem, kako pomembno je rojstvo ter kakšno pozornost in nego si v tem obdobju zaslužimo vsi.

Podpora materam, dojenčkom, družinam
Materinstvo je privilegij v osebnih preobrazbah ženske. Je velik in odločen korak v življenju. Porod, ta naravni proces, jo nepovratno spremeni. Lahko je najmočnejši trenutek, v katerem izkusi in najde svojo moč in se poveže z modrostjo vseh svojih prednic. Kaj se zgodi, če ji je to odvzeto? Kaj se zgodi, če ženske zgubijo nadzor, možnost odločanja nad enim najpomembnejših dogodkov v svojem življenju? Kaj bi se zgodilo, če bi namesto pretiranega zaupanja tehnologiji in moškemu principu, ženske spodbujali, da bi zaupale sebi, svojemu telesu in svojim instinktom, materinski intuiciji, ki se prebuja v nosečnosti?

Svetovni teden doul
Rdeča nit, ki bo prepletala dogodke letošnjega svetovnega tedna doul je Doula za boljši svet. Vabimo vas na pogovore, raziskovanje in odkrivanje, zakaj doule pozitivno vplivamo na mamice, dojenčke, družine, zdravstvene strokovnjake, bolnišnice, zavarovalnice, sistem ter v širšem pogledu na svet.
Doule s podporo v nosečnosti, pri porodu in zgodnjem starševstvu, s svojim delovanjem in aktivizmom prispevamo k  lepšim porodom in lepšim rojstvom.

Lepše rojstvo, lepši svet, boljši svet.
Ženskam pomagamo iskati izgubljeno zaupanje vase, v svoje telo, ki je popolno zasnovano za prinašanje novega življenja. S povezovalnim delovanjem pa lahko olajšamo delo tudi babicam, ginekologom in porodničarjem. Gojimo nežen, ženski, podporen doula duh v svojem delu in življenju, kar se ne tiče le žensk, parov in družin, ki jih spremljamo, temveč celotne družbe.

Strokovnjaki in družine o izkušnjah z doulami
Na osrednjem dogodku, ki bo potekal v petek, 22. marca ob 17h v knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani bomo v besedi in kratkem dokumentarnem filmu predstavile svoje poslanstvo, delo in vpliv. V pogovoru pa se nam bodo pridružili poznavalci porodnih praks, predstavniki medicinske stroke (babice, ginekologinje, porodničarke), strokovnjaki, ki se srečujejo z družinami po porodu, ter družine, ki smo jih spremljale.

Brezplačni dogodki po vsej Sloveniji
Poleg osrednjega dogodka vas v času trajanja svetovnega tedna doul vabimo, da se udeležite tudi številnih brezplačnih predavanj in delavnic na temo nosečnosti, poroda ter poporodnega obdobja, kjer boste lahko osebno spoznali nas in naše delo.
Organizirane bodo tudi projekcije dokumentarnih filmov »Doula! – najboljša porodna spremljevalka«, »Misterij ženska« ter »Za svobodo poroda«, ki jih bodo spremljali pogovori z gosti in gledalci.

Napovednik in več informacij o nas tudi na spletu
Napovednik vseh dogodkov ob Svetovnem tednu doul je objavljen tudi na spletni strani Združenja slovenskih doul na naslovu www.doula-si.org. Poleg osnovnih informacij o delu doul, so objavljene tudi uporabne povezave, kontakti ter predstavitve doul, ki delujejo v sklopu Združenja.
-------------------------------------
© Združenje slovenskih doul
Kontakt za vse dodatne informacije: info@doula-si.org , 051 882 479