... v spokoju užijte veličastni zvezdni ognjemet ...

Drage in dragi,

 

pravimo, da s porodno pomočjo, ki omogoča otročku kar najbolj spontan prehod iz notranjosti v zunanji svet, pripomoremo k dobrim začetkom in krepimo možnosti za mir na zemlji. 

Ko se fiziološki porod lepo odvija, lahko skromno stopimo ob stran, se poklonimo naravi in se povežemo skoznjo v vsej njeni veličini.

Korenine odlične porodne pomoči so v spoštovanju porodnice, bitjeca, ki se nam pridruži, njune posebne povezanosti in same čudežnosti življenja.

Kaj ko bi se  tudi v dobrodošlici novemu letu, ki se pripravlja na srečanje z nami, izrekli tudi za spoštovanje živali in njihove želja po uživanju življenja?

Predlagam takole, kot sem zapisala za revijo Osvoboditev živali:

*Ko se eno leto zaključi in se čas prevesi v drugo leto, grem rada na kak hrib. Skoz  nočno tišino, ki je še posebej darežljiva, če lahko gazim skoz celec, se vzpnem, da se na vrhu srečam z novim letom. Včasih je še posebej lepo, če je jasno in se nebo smeje z zvezdami. Z vrha je absurdnost človeškega hrupa s gromenjem petard in slepljenjem z ognjemeti še očitnejša. Strah in groza, ki se širi med živalmi, je otipljiva. Ko je polnoč, si zaželim, da bi opustili  razpočnjene strele umetnih ognjenih metov na nebo in da bi se vzdržali strašnega pokanja, ki se širi iz človeških naselbin; da bi namenjali mir vsemu stvarstvu z ljudmi in živalmi vred. Kaj ko bi letošnje  praznike v spokoju zaužili veličastni zvezdni ognjemet, ki nam ga brez vsakega plačila podarja narava?"

Na povezavi http://www.osvoboditev-zivali.org/revije/revija26.pdf vabim med drugim k branju pogovora s psihiatrom Milošem Židanikom o veganski prehrani.

 

Lep prednovoletni pozdrav,

Zalka Drglin