Vabimo vas na predavanje dr. Zalke Drglin Pri porodu izviramo v dvojini: po rodu iz prirode, po redu iz kulture v torek, 28. februarja 2012 ob 19.00

Sodobna spoznanja o naravnem, fiziološkem porodu, materinstvu in starševstvu v marsičem potrjujejo starodavne vednosti babic, tako imenovanih "modrih žensk", o pomenu pokončnih porodnih položajev, telesni podpori materi in ljubeči bližini porodnih pomočnic, zagotavljanju zasebnosti in tesne bližine med materjo in novorojenčkom. Ogledali si bomo, kako sodobne dobre prakse porodne pomoči spoštujejo utripanje trenutka, ko se otroček izvija v širni svet iz tesne notranjosti, iz enega objema v drugega - porod v vodi, v različnih položajih porodnice, v okoliščinah, ki omogočajo prepustitev telesnemu dogajanju v vsej veličastnosti, ob hkratni skrbni spremljavi zdravstvenih strokovnjakov.
Aktualnih problemov žive narave ne moremo misliti, ne da bi preizpraševali sodobnih pogojev in možnosti nadaljevanja (človeške) vrst/e. Naša civilizacija poudarjeno pozitivno vrednoti tehnologije in zahteva nadzor nad telesom in njegovim delovanjem, obvladovanje njegovih funkcij od zunaj, podrejanje normam in narekuje tempo, ceni samonadzor in objektivizacijo telesa. Temu se pridružuje prevladujoč način življenja s temeljnim nezaupanjem do narave, nerazumevanjem njenih ritmov, strahom pred "kaosom". Nadaljevanje človeškega rodu skozi porod omogoča modrost rojevanja, ki je vpisana v presečno množico narave in kulture; tistim dobrim, kar je zapisano v naravne zmožnosti žensk in otročičkov in omogoča porodno dejanje in tistega najboljšega, kar lahko daje kultura. Paradigmatska sprememba v razumevanju porodnega procesa pomeni zagotavljanje možnosti, da fiziologija polno deluje; je korak k družbi, ki omogoča polnejše doživljanje.

Vstop prost.  

Prirodoslovno društvo Slovenije
Križevniška ulica 7, 1000 Ljubljana

Kako do predavalnice na  Križevniški ulici?
Križevniško ulico najdete, če greste prek Trga francoske revolucije mimo Križank proti Mestnemu muzej,  zavijete desno mimo gostilne Pod skalco. Spustite se po ljubki ozki uličici proti Bregu mimo Mini teatra, nekje v spodnji tretjini je Križevniška 7. Do predavalnice pridete skozi pokrit hodnik in majcen atrij.

Informacije na : http://www.proteus.si/?q=node/73