Za dostojanstveno življenje žensk

V parku Zvezda bo v ponedeljek, 25. novembra 2013, potekal osrednji dogodek ob mednarodnemu dnevu boja proti nasilju nad ženskami, ki ga organizira MOL v sodelovanju nevladnimi organizacijami.

16 dni akcij proti nasilju nad ženskami je del svetovne kampanje za človekove pravice žensk, ki se začne s 25. novembrom, mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami, ki ga je razglasila Organizacija združenih narodov, in se zaključi z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

V okviru teh dni bo Mestna občina Ljubljana skupaj z nevladnimi organizacijami organizirala različne aktivnosti. Pri tem bomo opozarjali na perečo problematiko nasilja nad ženskami in zbirali podpise podpore ratifikaciji Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima.

V ponedeljek, 25. novembra 2013, se bo ob 12. uri v parku Zvezda začel osrednji dogodek, na katerem bo poleg razstave plakatov z neposrednimi sporočili (Nočem živeti v strahu. Nočem biti pretepena. Nočem biti posiljena. Nočem biti tiho in trpeti. Nočem, da me silijo k poroki. Nočem prodajati svojega telesa. Tisto, česar nihče noče, je treba spremeniti. Podpišem Konvencijo proti nasilju nad ženskami.), potekal kratek kulturni program, na njem pa bodo zbirali tudi podpise podpore sprejetju in uveljavitvi Konvencije Sveta Evrope proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini.

Konvencija Sveta Evrope proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini je mednarodna pogodba, ki zagotavlja celovito zaščito žensk pred vsemi vrstami in oblikami nasilja. Celovita zaščita pomeni preprečevanje nasilja, neposredno zaščito žensk pred nasiljem, pregon in kaznovanje povzročiteljev nasilja ter kakovosten in učinkovit sistem spremljanja uveljavljanja določil konvencije.

Podporo sprejemu in uveljavitvi Konvencije Sveta Evrope proti nasilju nad ženskami lahko podpišete tudi na www.podpisem.org in s tem prispevate svoj NE nasilju nad ženskami!

Ob tem vas vabimo k ogledu radijskega in televizijskega spota, ki opozarjata na perečo problematiko nasilja nad ženskami in nas spodbujata, da prispevamo svoj NE nasilju.

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

25. november je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami v spomin na tri sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki, ki so se uprle diktatorju Rafaelu Trujillu in bile leta 1960 brutalno umorjene.

Generalna skupščina ZN nasilje nad ženskami opredeljuje kot "vsako dejanje nasilja na podlagi spola, ki je posledica ali lahko ima za posledico fizično, spolno ali psihično škodo ali trpljenje žensk, vključno z grožnjami s tovrstnimi dejanji, prisilo ali samovoljnim odvzemom prostosti, bodisi v javnem ali v zasebnem življenju".