za otroke -- povabilo Mateje Gorjup in Sama Kutina na Lunin med: Slovenske ljudske pesmi, pospremljene z zvočili in glasbili sveta

 

 

 

 

Lepo pozdravljeni,

 

Mateja Gorjup in Samo Kutin ponujata program:

 

 Slovenske ljudske pesmi pospremljene z zvočili in glasbili sveta.

 

 V glasbenem popotovanju skupaj z otroki ustvarjava in predstavljava čaroben svet ljudskih pesmi naših dedov in babic. Pojeva ljudske pesmi iz naših krajev, in jih spremljava na instrumente iz raznih dežel.

 

http://luninmed.blogspot.com/

 

Igrava na glasbila iz vseh vetrov. Od afriških (kalimba, gongoma, n'goni, balafon, bendir, kalabaši - buče na vodi…), prek avstralskega didgeridooja, indijskih instrumentov (sarangi, tampura, khamak …) do slovanskih (koncovka, bisernica in srednjeveško glasbilo hurdy gurdy) pa tudi slovenskih (lončeni bas, okarina in drumlja).

 

Uporabljava tudi različna zvočila (zvončki, raglja, majhne činele, ropotulje, preproste piščali, doma izdelani kazuji in duholovci ter litofon iz marmornih plošč…), ki otroke neposredno, s prvoosebno izkušnjo, vključujejo v glasbeno ustvarjanje.

 

  Mateja se je ljudskih pesmi naučila preko ustnega izročila, brskanja po arhivskih posnetkih in študija etnologije in kulturne antropologije, Samo pa je glasbila povečini nabral na potovanjih v tuje kraje in jih glasbeno spoznal kot samouk.

 

 Nastopajoča imava obilo izkušenj pedagoškega dela z otroki, kar pripomore k odlični komunikaciji s poslušalci, hkrati pa spodbujava zavest medkulturnega dialoga in prispevava k ohranjanju kulturne dediščine.

 

Nekatere pesmi otroci nemara že poznajo (Marko skače, Lepa Anka, Čuk se je oženil), vendar jih v zvočni preobleki zlahka uzrejo kot sveže in na novo odkrite.

 

 Program je tematsko zaokrožena celota, dolga do 45 minut, ki večinoma sestoji iz glasbe. Komentar je ustrezno prilagojen starostni skupini otrok.

 

 Na glasbeno popotovanje z otroki lahko greva v različnih prostorih šol ali vrtcev, v dopoldanskem času in med delovnim tednom.

 

 Program je primeren tako za predšolske, osnovnošolske kot srednješolske otroke. Izvajalca ga starostni skupini primerno prilagodiva.

 

 V upanju na sodelovanje vas prijetno pozdravljava,

 

 

 

Mateja in Samo

 

 Kontakt: gorjup.mateja@gmail.com

 

 

cadrgrecords@gmail.com