Babiški kafé - pogovor s porodničarko Evo Macun

 

»Pri dobrem porodu je ženska v središču vsega, naš odnos je spoštljiv, ne da se vse prilagaja zdravstvenemu osebju.« 

»Večina žensk ne želi ležati med porodom.«      

Eva Macun

 

Združenje Naravni začetki vas toplo vabi na
 

pogovor z Evo Macun, dr. med., porodničarko in ginekologinjo
četrtek, 27. junij 2024 od 18. do 20. ure
Srečišče, Hostel Celica
Metelkova ulica 8, Ljubljana

 

Eva Macun, dr. med., porodničarka in ginekologinja, je dobitnica priznanja Ženska leta 2016 za svoja prizadevanja za spoštljiv in varen porod. V sodelovanju s skupino babic na porodnem oddelku SB Jesenice, ki jih je vodila, je ustvarila pogoje za pomembne premike v smeri fiziološkega poroda v Sloveniji. Med drugim je ukinila nepotrebna rutinska postopka klistiranja in britja, rutinsko rezanje presredka je spremenila poseg, ki ga uporabljajo samo v nujnih primerih, zavzela se je za gibanje in pokončne položaje med porodom. V središče postavlja žensko in njene potrebe. Kot porodničarka tesno sodeluje z babištvom pri varovanju in promoviranju naravnih procesov nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja. Je zagovornica žensk in podpira sodobno avtonomno babištvo. Je tudi gorska reševalka in zdravnica letalka reševalka. 

Pogovor bo vodila dr. Zalka Drglin, raziskovalka, ekspertka za babištvo, ki je med drugim sodelovala pri pripravi nominacije za vpis babištva na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, potrjen je bil decembra 2023.

Dobrodošli vsi, ki vas zanima porod, rojstvo in babištvo, pričakujete otroka ali pestujete dojenčka, ste dedek ali babica!

Dobrodošla babica ali zdravstveni strokovnjak, povezan z nosečnostjo, porodom, starševstvom, morda doula, študentka in študent babištva, strokovnjakinja ali strokovnjak, ki se posvečate kulturni dediščini!

Prosimo, delite naprej!

Prost vstop.

Dva pogovora z babicama sledita v jeseni.

Za več informacij nas spremljajte na spletni in FB strani.

Babiški kafé sofinancira Ministrstvo za kulturo.