Junina hiša Kranj v letu 2019

 

Z veseljem sporočamo, da bo tudi letos v Kranju živel projekt Junina hiša.

Junona je bila v starorimski mitologiji boginja nosečnic in družinskih mater in pod njenim imenom Združenje Naravni začetki v Kranju nadaljujemo s programom, ki je namenjeno (bodočim) staršem.

Program Junina hiša v Kranju živi že vse od leta 2006 in vseskozi dopolnjujemo in prilagajamo aktivnosti v projektu, v katerem pripravljamo celostno podporo v obporodnem obdobju. Letos tako kar nekaj novih vsebin, za katere upamo, da bodo naletele na dober odziv.

Poleg skupinskih dejavnosti tudi v letu 2019: individualno informiranje in svetovanje o obporodnem obdobju (osebno, prek telefona ali e-pošte). Podrobnejši program pomladnega dela v nadaljevanju.

SREČANJE ZA NOSEČNICE: MOJE TELO V PRIČAKOVANJU

četrtek, 21. februar 2019 od 17.00 do18.00 v dvorani Mestne knjižnice Kranj

Na srečanju za mamice v pričakovanju bomo naše telo in um pripravljale na tisti dan, ko se bo rodil otroček. Kaj lahko storim v nosečnosti za dobro počutje in boljši porod? Kakšen položaj telesa nama lahko koristi v različnih porodnih dobah? Kako si lahko pomagam pri bolečini?

Ne pozabite na udobna oblačila in podlogo za vaje.

Vodi: Irena Šimnovec, vodja Združenja Naravni začetki, plesalka 5Ritmov. Izobraževala se je na Inštitutu za integralno terapijo v Avstraliji na področju psihoterapije.

DELAVNICA PRIČAKUJEM OTROKA … KAJ LAHKO STORIM; DA BO POROD VAREN IN KAKO IZBRATI PORODNO POMOČ PO MOJI MERI?

sobota, 16. marec 2019 od 10.00 do12.00, ustvarjalna soba Mestne knjižnice Kranj

Veščine za dobro potekajoč porod, informacije o potrebah porodnice, otroka in očeta pri porodu, o izbirah glede porodne pomoči v Sloveniji. Ugotavljali bomo, kaj lahko storite za to, da bi porod kar se da gladko s/tekel, kako si lahko olajšate soočanje s popadki. Kaj narediti s strahom pred porodom? Raziskovali bomo načine, kako podpreti lastne zmožnosti rojevanja in kako se opreti na partnerja ali porodne spremljevalce/-ke. Kako izbrati vrsto poroda, zdravstvene strokovnjake in porodnišnice? Kako si zagotoviti mirno, toplo, ljubeče, naklonjeno in spoštljivo porodno okolje z ustrezno strokovno pomočjo? Kako pomaga partner? Rojevanje je intimen proces, izjemno telesno in duševno dejanje ženske – njegove okoliščine oblikujte po svoji meri.

Vodi: dr. Zalka Drglin, soustvarjalka in vodja programov za ženske in pare v pričakovanju, raziskovalka porodnih kultur, transakcijska analitičarka – svetovalka, avtorica strokovnih in znanstvenih člankov o obporodnem obodobju.

DELAVNICA POROD DOMA

sreda, 20. marec 2019 od 17.00 do 19.00, ustvarjalna soba Mestne knjižnice Kranj

Samostojna babica Nina Radin bo z vami delila vsa znanja in spoznanja o porodu v domačem okolju, zato ne zamudite delavnice, ki vam bo prinesla nov pogled na porod.

Vodi: Nina Radin

SREČANJE ZA STARŠE: RAD/A IMAM SVOJEGA OTROKA … KAKO KREPITI LJUBEČO VEZ Z OTROKOM, DA SE BO DOBRO RAZVIJAL

petek, 5. april 2019 od 10.00 do 11.30, ustvarjalna soba Mestne knjižnice Kranj

Veščine, ki podpirajo vzpostavljanje in krepitev ljubeče vezi z otrokom. Spoznali bomo osnovne vrste navezav med otrokom in staršem - varna, izogibajoča se, ambivalentna in dezorganizirana navezanost. Pregledali bomo svoje vzorce iz otroštva in ugotavljali, kako krepiti zmožnosti za dobro starševstvo: da bi se otrok razvijal v svojem ritmu, si zaupal, zmogel prepoznati nevarnosti, hkrati pa bi z radovednostjo raziskoval svet. Vzorce starševstva, kot smo jih izkusili kot otroci, prenašamo in po potrebi spreminjamo, da bi svojega otroka kar se da dobro pospremili v odraslost.

Vodi: dr. Zalka Drglin, soustvarjalka in vodja programov za ženske in pare v pričakovanju, raziskovalka porodnih kultur, transakcijska analitičarka – svetovalka, avtorica strokovnih in znanstvenih člankov o obporodnem obodobju.

DELAVNICA: RADA SE IMAVA – IN PRIDRUŽIL SE NAMA BO OTROK … KAKO NEGOVATI IN POGLABLJATI NAJIN ODNOS?

sobota, 11. maj 2019 od 10.00 do12.00, ustvarjalna soba Mestne knjižnice Kranj

Veščine za krepitev partnerskega odnosa v nosečnosti in po rojstvu otroka. Spoznali bomo spremembe v odnosu med partnerjema v obdobju, ko postajata mama in oče. Raziskovali bomo svoje načine izražanja občutkov in pričakovanj, predstave o vlogah v družini, ki smo jih »prinesli« s seboj iz otroštva. Ugotavljali bomo, kako v pogostokrat zahtevnem življenjskem prehodu v družinsko življenje negovati bližino in medsebojno zaupanje. S prihodom otroka čas drugače teče. Tedaj se izkaže, kako dragoceno je v partnerstvu ohranjati trenutke medsebojne bližine in zaupnega pogovora.

Vodi: dr. Zalka Drglin, soustvarjalka in vodja programov za ženske in pare v pričakovanju, raziskovalka porodnih kultur, transakcijska analitičarka – svetovalka, avtorica strokovnih in znanstvenih člankov o obporodnem obodobju.

Na programe Junina hiša Kranj je vstop prost. Na vseh dejavnostih so dobrodošli tudi dojenčki in malčki. Program sofinancira Mestna občina Kranj.

Skupinske dejavnosti potekajo v prostorih Mestne knjižnice Kranj, Gregorčičeva 1, Kranj. Za informiranje in svetovanje se lahko dogovorite na info@mamazofa.org ali številke 030/321-355.

NARAVNI ZAČETKI Združenje za informiranje, svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva, Zaloška 54, 1000 Ljubljana, www.mamazofa.org, 030/321-355.