Junina hiša Kranj vas tudi letos vabi v svoje naročje

Junona je bila v starorimski mitologiji boginja nosečnic in družinskih mater in pod njenim imenom Združenje Naravni začetki v Kranju nadaljujemo s programom, ki je namenjeno (bodočim) staršem. Veseli smo, da so program kot koristen prepoznali tudi v Mestni občini Kranj, ki ga tudi finančno podpira.
Program Junina hiša v Kranju živi že vse od leta 2006 in vseskozi dopolnjujemo in prilagajamo aktivnosti v projektu, v katerem pripravljamo celostno podporo v obporodnem obdobju, to je v obdobju nosečnosti, poroda in obdobja po porodu. Letos tako programu dodajamo projekcijo dokumentarnega filma Postaja (Postaja Oče, Postaja Mama) in pogovor z avtoricama filma dr. Zalko Drglin in Ireno Šimnovec. Poleg tega pa tudi v letu 2018: tematska srečanja za starše, delavnici za (bodoče) starše ter individualno informiranje in svetovanje o obporodnem obdobju (osebno, prek telefona ali e-pošte). Podrobnejši program v nadaljevanju.

FILMSKA PROJEKCIJA: Postaja (Postaja Oče, Postaja Mama)
Četrtek, 8. marec 2018 ob 18.00

Slovenski dokumentarni film Postaja (Postaja Oče, Postaja Mama), 80 min
Avtorici filma: dr. Zalka Drglin in Irena Šimnovec, Združenje Naravni začetki
V sedemnajstletnem delovanju Združenja Naravni začetki se osredotočamo na čas nastajanja družine in njenega širjenja. Tokrat s posnetimi pričevanji posameznic in posameznikov v osvetljujemo vsakokrat prav posebne postaje na poti očetovstva in materinstva. Prisluhnite in poglejte, kako vlogi matere in očeta beleži naša kamera, ki zaznava srčni utrip.
Projekciji filma bo sledil pogovor z avtoricama filma. Vabimo vas, da praznik žensk obeležimo skupaj.

DELAVNICI
Damijana Medved: Priprava na prihod dojenčka
Sobota, 10. 3. 2018, 10.00-12.00
Na delavnici bomo povsem praktično spregovorili o izzivih, ki pridejo z rojstvom otroka. Posebno pozornost bomo namenili hranjenju, spanju, nošenju ter predstavili koncept povezovalnega starševstva. Obenem bomo osvetlili materin svet, ki se z rojstvom otroka spremeni ter nanizali nekaj strategij za čimbolj polno in radostno materinstvo/starševstvo.
---
dr. Tadeja Milivojevič Nemanič: Zavestno starševstvo
Sobota, 24. 3. 2018, 10.00-12.00
Govorili bomo o tem, kako naši vzorci iz otroštva vplivajo na naš način starševstva in se pravzaprav prenašajo iz generacije v generacijo ter kako so naše prekomerne reakcije povezane z našimi zgodbami iz preteklosti in kako tak način starševstva vpliva na odnos otrok – starš.

TEMATSKA SREČANJA ZA STARŠE
Tematska srečanja se odvijajo ob petkovih dopoldnevih, od 10.00-11.00 v ustvarjalni sobi Mestne knjižnice Kranj. Vodita jih dr. Tadeja Milivojevič Nemanič, Imago psihoterapevtka, mama štirih otrok in Damijana Medved, CBI poporodna doula, mama treh otrok.

dr. Tadeja Milivojevič Nemanič: Kakšen ples plešemo v partnerskem odnosu
Petek, 23. 2. 2018, 10.00-11.00
Vsak par pleše svoj ples. Včasih je ta usklajen in harmoničen, včasih nagajiv in igriv, včasih pa dramatičen in poln bolečine. Pogosto korake poznamo že vnaprej, pa se vendar zapletamo v ene in iste nezdrave vzorce. In kar za začetek lahko pomaga, je najprej zares videti tako partnerja kot sebe in seveda najin ples.
---
Damijana Medved: Povezovalno starševstvo
Petek, 6. 4. 2018, 10.00-11.00
Temelj povezovalnega straševstva je, da znate s srcem in glavo prisluhniti svojemu otroku. Na predavanju bomo predstavili sedem načel povezovalnega starševstva, kot sta jih zasnovala William in Martha Sears (povezovanje ob rojstvu, dojenje, nošenje otroka, spanje v družinski postelji, odziv na dojenčkov jok, ignoriranje nasvetov “stare šole” ter ravnovesje in meje). Pogovorili se bomo tudi o pasteh povezovalnega starševstva in kako se jim lahko izognemo.
---
Damijana Medved: Vpliv branja na čustveni in miselni razvoj otroka
Petek, 20. 4. 2018, 10.00-11.00
Branje otroku vsestransko koristi, saj spodbuja njegov čustveni, socialni in intelektualni razvoj, poleg tega zaupnost, ki se rojeva ob branju knjig, krepi čustvene vezi s starši.
Na srečanju več o tem, kakšne dobrobiti z branjem prinašamo v otrokov svet pa tudi, kdaj je pravi čas za prebiranje knjig ter kako izbirati kvalitetne knjige.
Ogledali si bomo tudi nekaj knjig, ki so primerne za dojenčke in malčke.
---
Damijana Medved: Jok - dojenčkovo sredstvo komunikacije
Petek, 25. 5. 2018, 10.00-11.00
Zakaj dojenčki sploh jokajo in kaj nam želijo povedati? Vedno več je znanega o tem, kaj se dogaja v možganih jokajočega dojenčka in zakaj ni modro puščati dojenčka, da se izjoka. Na tokratnem srečanju bomo govorili tudi o tem, katere so najuspešnejše pomiritvene strategije in kako razbrati, kaj nam z jokom otrok želi povedati.
---
Damijana Medved: O spanju in uspavanju dojenčkov ter malčkov
Petek, 28. 9. 2018, 10.00-11.00
S poznavanjem temeljnih značilnosti spanja, bomo poskusili razumeti cikel spanja pri otrocih in se nanj tudi primerno odzivati. Govorili bomo tudi o pomenu družinske postelje in različnih načinih uspavanja dojenčkov ter malčkov tako, da smo zjutraj naspani vsi: otroci in starši. Raziskovali bomo vzroke za pogosto zbujanje ponoči in se pogovorili o možnih rešitvah.
Pridite podelit svoje izkušnje, bojazni, dvome, pridite vprašat, pridite po razumevanje. Toplo dobrodošli.
---
dr. Tadeja Milivojevič Nemanič: Prtljaga iz otroštva
Petek, 26. 10. 2018, 10.00-11.00
Ukvarjali se bomo s tem, kaj prinesemo iz otroštva s seboj v odnos in kako to vpliva na odnos do partnerja in vzgojo otrok.
---
dr. Tadeja Milivojevič Nemanič: December: veselje ali groza staršev
Petek, 30. 11. 2018, 10.00-11.00
December naj bi bil praznični mesec, ko je družina nasmejana in zbrana ob toplem ognjišču. Pa je res tako? In kaj lahko naredimo, da bo vsaj sem in tja tako, mi pa bomo skozi december prišli vsaj približno spočiti in brez dolgov.

Na programe Junina hiša Kranj je vstop prost. Na vseh dejavnostih so dobrodošli tudi dojenčki in malčki. Program sofinancira Mestna občina Kranj.
Skupinske dejavnosti potekajo v prostorih Mestne knjižnice Kranj, Gregorčičeva 1, Kranj. Za informiraje in svetovanje se je moč dogovoriti prek info@mamazofa.org ali številke 030/321-355.

NARAVNI ZAČETKI Združenje za informiranje, svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva

Zaloška 54, 1000 Ljubljana

www.mamazofa.org, tel. 030/321-355.