Letu 2015 v slovo in v pozdrav letu 2016: Pomembno je, kako (se) rojevamo!

 

Kaj nas vodi?

Pri Mami Zofi, Združenju Naravni začetki, se nosečnosti, porodu, poporodnemu obdobju, materinstvu in očetovstvu posvečamo že  devetnajsto leto

Prizadevamo si, da v poplavi informacij o tem življenjskem prehodu dobite tiste, ki so verodostojne in pomembne za vas.

Vzamemo si čas, da vas slišimo, in vas skušamo  razumeti celostno;  prizadevamo si, da bi vas tako obravnavali tudi v zdravstvenem sistemu.

Pomagamo krepiti vaš glas, ki je morda pozabil, kako je, če se ga sliši.

Ne podpiramo potrošništva, izkoriščanja narave, ljudi, živali. Ne želimo vam prodajati stvari, ki jih ne potrebujete. Še naprej želimo delovati neprofitno , brez reklamiranja dejavnosti, ki jih ne podpiramo s srcem.

Iščemo načine, da živimo, delujemo in se povezujemo  v skladu z vrednotami , kot so ohranjanje človekovega dostojanstva, solidarnost, vzajemnost ter sonaraven in trajen razvoj.

Med naše dosežke štejemo: kontinuirane priprave na porod in življenje z otrokom Pričakujem otroka, ki jih vodimo  od leta 2001, prva organizirana podpora in pomoč  v obporodnih stiskah v Sloveniji od leta 2003, prvo izobraževanje za porodne spremljevalke v Sloveniji v letu 2009, obiski uglednih osebnosti s tega področja, kot so Ina May Gaskin, Marsden Wagner, Robbie Davis-Floyd. Zbiramo obporodna pričevanja.  Prav vsak dan se k nam po pomoč, podporo in nasvete obračajo nosečnice, matere, očetje, zdravstveni strokovnjaki. Cvet našega dela je Porodna pobuda: odlična obporodna skrb in metulj, ki sede na ta cvet, je Nežna pobuda.

V letu 2015 ...

smo bodočim staršem in staršem svetovali na razne teme v zvezi z nosečnostjo, porodom, nego in skrbjo za otroka, partnerskimi odnosi pri širjenju družine, jih podprli v različnih stiskah na prehodu v starševstvo po e-pošti, telefonu, osebno, s podporo na domu, na forumu, z vodenimi srečanji in delavnicami. Programe smo izvajale v Ljubljani in Kranju, dosegljive smo za uporabnice in uporabnike iz vse Slovenije.

V projektu Nežno me objemi smo tkali vezi med študentkami babištva v podporni tekaški skupini s spodbujanjem veselja do gibanja telesa in duha ter na pogovornih skupinah, ki so postala srčna srečanja.

Povezovanje med babicami, zdravniki, doulami, mamami in očeti, zastopnicami pacientovih pravic, svetovalkami za dojenje se je na pomladni dan 27.3.2015 razcvetelo v izjemno odmeven celodnevni dogodek Nežno me objemi v Hostlu Celica, o katerem je Studio 12 posnel reportažo /http://studio12.si/zdravo-zivljenje/pozor-prihajam-nezno-me-objemi//, s predavanji in plodnimi razpravami. Vrhunec dogajanja je bilo ustvarjanje materialnega spomina: ročno odtiskovanje znaka Nežno me objemi na bombažno pleničko.

Individualno svetovanje, zbiranje porodnih izkušenj, osveščanje, podpora in usmeritve bodočih staršev in staršev ter zdravstvenih strokovnjakov so potekala vzporedno. Iz te srčike je skupaj z našim znanjem, skrbnim študijem nakupljene literature in predstavitvijo izsledkov nastajalo naše »detece«.  In se rodilo kot Nežna pobuda (v slovenščini in angleščini) – v njej osvetljujemo potrebe otroka, mame in očeta v prvih urah po rojstvu in predlagamo oblikovanje pogojev za njihovo zadovoljevanje: »Novorojenček je čuteče in čuječe bitje. Zanj je ključna človeška bližina, še posebej bližina mame in očeta. Novorojenček potrebuje neposreden in dolgotrajni kožni stik s svojo mamo. To velja za vse novorojenčke: zdrave, bolne in hendikepirane. Zato novorojenčka NE ločuje od mame.«

V naših projektih smo sodelovali z različnimi nevladnimi organizacijami pri nas in v tujini, s študentkami in študenti babištva, babicami, porodničarkami, pediatri,  porodnimi spremljevalkami, svetovalkami za dojenje in strokovnjaki z drugih področij.

Hvala vsem, da ste svoje znanje in izkušnje prepletli z našim delom!

Hvala sofinancerjem naših programov v 2015:

Finančni mehanizem EGP 2009-2014 http://www.norveski.nvosklad.si/

Mestna občina Ljubljana http://www.ljubljana.si/si/mol/

Mestna občina Kranj http://www.kranj.si/

Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije http://www.ess.gov.si/

 

... in še naprej bomo tu za vse vas, ki vam je pomembno, kako (se) rojevamo,

z željo in upanjem, da se naše poti prepletejo spet, znova in nanovo.

 

Naše dejavnosti lahko podprete tudi vi - tudi tako, da nam namenite 0,5 % vaše dohodnine:

- lahko izpolnete obrazec na naši strani http://www.mamazofa.org/ desno spodaj spodaj :-)  in ga pošljete ali odnesete na vaš pristojni davčni urad.

- vašo vlogo lahko oddate preko sistema eDavki na spletni strani http://edavki.durs.si ali ustno na zapisnik pri davčnem organu, da 0,5 % dohodnine namenjate Združenju Naravni začetki z davčno številko 42144396.

 

... ali pa nam na naš bančni račun nakažete prostovoljni prispevek:

 

Združenje Naravni začetki

Kranjska cesta 2

4208 Šenčur

TRR:  07000-0000497118 pri Gorenjski banki d.d. Kranj

Namen plačila:  donacija

Upn koda namena: OTHR

 

Hvala. Vsaka pomoč nam je zelo dragocena.