Naš projekt Pravica je (tudi) ženskega spola!

                                                                                


V  Sloveniji se na leto okoli 20.000 žensk veseli rojstva otroka. Žal pa porodnice v porodnišnicah doživljajo tudi kršitve človekovih in pacientovih pravic, neprimerne porodne prakse in nasilje. Problem je razširjen po vsem svetu, s študijami potrjen tudi v Sloveniji. Gre za različne nesprejemljive prakse, na primer zdravstveni strokovnjak žensko  grobo ter boleče vaginalno pregleduje, vendar kljub njenemu izrecnemu »ne« ni uslišana. Ali pa šivajo rano po prerezu presredka »v živo«, še preden učinkujejo zdravila proti bolečinam. O tovrstnih nedopustnih ravnanjih, ki so jih doživele, ženske težko govorijo. Posledice so travme, otežena skrb za dojenčka, depresija, tesnoba, panični napadi ... Nekatere se zaradi hude porodne izkušnje kljub želji po otroku odločijo, da ne bodo več rodile.

 Združenje Naravni začetki smo dolgoletni zagovorniki pravic žensk med porodom pri nas. V interesu družbe je, da se vzpostavi ničelno toleranco do nasilja in neprimernih praks povsod tam, kjer ženske rojevajo. Z našim projektom odgovarjamo na vprašanje, kaj pomeni spoštovanje pravic žensk med porodom in kako je to videti v praksi.

 Skupaj s partnerjem RF, oglaševanje d.o.o. vzpostavljamo nov spletni portal, kjer bodo nosečnice, bodoči očetje ter zdravstveni strokovnjaki našli sodobne informacije o pravicah žensk med porodom: katere so, kakšna je dobra skrb pri porodu, pojasnila, zakaj je prav, da ima porodnica besedo pri izbiri porodne pomoči, kako se te izbire uresničujejo. Povezujemo zdravstvene strokovnjake in uporabnice/-ke. V sodelovanju obeh strani oblikujemo dobre rešitve, ki jih bodo zdravstveni strokovnjaki preverili v praksi in na osrednjem dogodku predstavili svojim kolegom, ženskam, odločevalcem in javnosti. Opisi problematike in rešitve bodo dostopni, pregledni, zanimivi in uporabni in bodo lahko vir konkretnih sprememb v porodni pomoči v Sloveniji. Ta naj bo varna in hkrati ženskam, otrokom in družini prijazna: sočutna, podporna in strokovno utemeljena. Ženske bodo po porodu hitreje okrevale, lažje se bodo posvetile materinstvu in drugim vidikom njihovega življenja. Mamice naj se z nasmehom spominjajo svojega poroda.

Na kratko: Tudi ženska, ki rojeva, ima svoje pravice in tu smo zato, da jih pomagamo uresničevati.

 Kontakt: Irena Šimnovec

 info@mamazofa.org

”Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021“